Show simple item record

dc.contributor.authorCharlotte Andersson, Louise Fredman
dc.date.accessioned2012-10-01T11:40:44Z
dc.date.available2012-10-01T11:40:44Z
dc.date.issued2012-10-01
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/30471
dc.description.abstractBakgrund: En hälsosam och varierad kost är viktig vid alla tidpunkter i livet, inte minst i samband med en graviditet. Gravida kvinnor har i regel ett ökat intresse av att söka efter kostråd som är specifikt anpassade för gravida. Rekommendationer gällande intag av energi och näringsämnen skiljer sig mellan gravida och icke gravida kvinnor. Rekommendationerna skiljer sig bland annat i energibehov samt vid intag av järn, folsyra, vitamin D och kalcium. I Sverige finns mödravårdcentraler, dessa är center för kvinnor som planerar en graviditet eller är gravida. Kvinnorna går på regelbundna besök där under hela graviditeten för att se till att både barnet och kvinnan mår bra. Syfte: Syftet med studien är att undersöka vilka kostråd gravida kvinnor i Halmstad känner till, vem som ger dem kostråd samt om och hur de isåfall anpassar sin kost efter dessa. Metod: Studien har kvalitativ ansats och datainsamlingen har skett genom enskilda konversationsintervjuer med nio kvinnor. Studien grundas på teorin Theory of Planned Behaviour, en teori som kan användas vid studier av hälsofrämjande kostbeteenden under en graviditet. Intervjutexterna har bearbetats med en kvalitativ innehållsanalys för att få fram gemensamma kategorier. Resultat: Totalt identifierades åtta kategorier; Fisk, Alkohol, Ost och opastöriserade produkter, Kött och tillagning, Mödravårdscentralen, Andra källor till kostråd, Risker samt Anpassning av kosten. Samtliga kvinnor är medvetna om att det finns särskilda kostråd till gravida. Överlag blev kvinnorna mer hälsomedvetna under graviditeten och tänkte mer på vad de åt, både för sin egen och för barnets skull. Några av kvinnorna åt mer än vad de vanligtvis gjorde medan andra åt samma mängd mat som tidigare.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKost- och friskvårdsprogrammetsv
dc.relation.ispartofseriesVT 2011sv
dc.subjectGravidasv
dc.subjectkostsv
dc.subjectmedvetenhetsv
dc.subjecthälsasv
dc.subjectintervjuersv
dc.titleVilka kostråd känner gravida kvinnor till? En kvalitativ studie om medvetenhet och anpassning under en graviditetsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record