Kostrådgivarens framtid på arbetsmarknaden
Sammanfattning
Att man ska leva och äta hälsosamt för att hålla sig frisk och må bra är de flesta människor medvetna om. Trots detta har förekomsten av kostrelaterade välfärdssjukdomar ökat de senaste åren och fler och fler människor drabbas av ätstörningar av olika slag. Media påverkar samhället att tro att dieter, snabb viktnedgång och bantning är hälsosamt samtidigt som kakor, godis och chips framställs som något bra bra. Många människor börjar nu förstå att media inte alltid har rätt och intresset för att äta sund och hälsosam mat har ökat i Sverige.
Som kostrådgivare har man till uppgift att öka människors förståelse för vad som är nyttig och hälsosam mat och ge dem råd kring deras kosthållning. Med det ökade intresset från samhället att lära sig mer om kost borde rimligtvis också behovet av kostrådgivare öka. Syftet med denna studie är att få en inblick i hur kostrådgivares arbetsmarknad ser ut idag för att försöka fastställa om det finns möjligheter att få jobb som kostrådgivare. För att uppfylla syftet har man i denna studie genomfört kvalitativa intervjuer med fem kostrådgivare i Jönköpings- och Göteborgsområdet. Intervjuerna bestod av frågor som rörde arbetsmarknad och efterfrågan men också utbildningar och anställningsformer. Resultaten visade att kostrådgivarna upplevde att efterfrågan idag är stor, både bland privatpersoner och företag, men att det fortfarande är svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Många arbetsgivare vet inte om att kostrådgivare finns och därmed är det svårt att finna jobb. Informanterna ansåg att det fanns en större marknad bland företag än privatpersoner och att det där var lättare att få jobb, framförallt i form av föreläsningar.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2012-10-01Författare
Bränds, Andréa
Nyckelord
arbetsmarknad
efterfrågan
kostrådgivare
kost
Serie/rapportnr.
Kost- och friskvårdsprogrammet
VT 2011
Språk
swe