• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kartläggning av kostvanorna hos medarbetare på Stena Oil

Sammanfattning
Matvanor är en av de största bestämningsfaktorerna för hälsa. Över tid har våra matvanor försämrats vilket bidragit till utvecklandet av flera stora folksjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes och cancer. För att förbättra våra matvanor och folkhälsan behövs olika former av hälsoarbete, som bör styras av en detaljerad bild av målgruppen. På uppdrag av Stena görs i denna studie en kartläggning av kostvanorna hos medarbetarna på Stena Oil. Syftet med studien är att kartlägga kostvanorna hos medarbetarna på Stena Oil och på så sätt skapa ett underlag för en intervention med syfte att förbättra deras kostvanor. Underlaget kan också användas för att utvärdera den metod som i dagsläget används för att bedöma medarbetarnas matvanor. För att uppnå syftet har följande frågeställningar använts: - Hur ser gruppens/individens kostvanor ut gällande energi- och näringsinnehåll? - Hur ser gruppens/individens kostvanor ut gällande energifördelning och måltidsordning? - Hur ser gruppens/individens kostvanor ut gällande livsmedelsval? - Hur ser gruppens/individens kostvanor ut jämfört med Svenska kostrekommendationer och vad säger kostvanorna om de områden som berörs i balansprofilen? Metoden som användes för att undersöka medarbetarnas kostvanor var matdagbok som fördes under fyra dagar. Tolv individer, varav två kvinnor och tio män, deltog i studien. Resultatet från matdagböckerna jämfördes med svenska kostrekommendationer. Resultatet varierade mycket mellan individerna, vilket gjorde att resultatet för gruppen inte blev fullt representativt. Detta visar dock på fördelar med mer grundliga undersökningar för att kunna uppmärksamma individer som behöver lite extra hjälp och vägledning för att förbättra sina kostvanor.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/30484
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_30484_1.pdf (851.5Kb)
Datum
2012-10-01
Författare
Ståhlman, Elin
Nyckelord
balansprofil
hälsoarbete
kostundersökning
matdagbok
Serie/rapportnr.
Kost- och friskvårdsprogrammet
VT 2011
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV