Mat är mer än bara näring Människors tankar kring mat och måltider
Abstract
En måltid har flera dimensioner. Förutom matens näringsmässiga funktion uppfyller den även ett psykologiskt och socialt behov. Det kan handla om belöning, kärlek eller uppfostran. Maten kan också bekräfta den relation och gemenskap människor har till varandra. Måltiden kan se olika ut beroende på exempelvis kön, klass och kultur.
Syftet med studien var att få en fördjupad förståelse för hur människor tänker kring sina måltider till vardags respektive helg. Som metod användes fokusgruppsintervjuer. Sex intervjuer genomfördes med sammanlagt 25 deltagare.
Resultatet visar att tid och gemenskap är de viktigaste faktorerna under såväl vardag som helg när det gäller planeringen och genomförandet av en måltid. Under vardagen är det viktigt att maten är lättlagad medan den gärna får ta längre tid på helgen till följd av att deltagarna i studien ofta har mer tid. Gemenskapen värderas högt oavsett dag men det är möjligt att prioritera detta ännu mer under helgen. Flertalet deltagare tycker att det är på helgen som man unnar sig något extra samtidigt som det är många som menar att de har rätt att unna sig något extra även under vardagen.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2012-10-01Author
Eriksson, Sara
Ershag, Angelica
Svensson, Carolina
Keywords
vardag
helg
gemenskap
fokusgrupper
Series/Report no.
Kost- och friskvårdsprogrammet
VT 2011
Language
swe