• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Mat är mer än bara näring Människors tankar kring mat och måltider

Sammanfattning
En måltid har flera dimensioner. Förutom matens näringsmässiga funktion uppfyller den även ett psykologiskt och socialt behov. Det kan handla om belöning, kärlek eller uppfostran. Maten kan också bekräfta den relation och gemenskap människor har till varandra. Måltiden kan se olika ut beroende på exempelvis kön, klass och kultur. Syftet med studien var att få en fördjupad förståelse för hur människor tänker kring sina måltider till vardags respektive helg. Som metod användes fokusgruppsintervjuer. Sex intervjuer genomfördes med sammanlagt 25 deltagare. Resultatet visar att tid och gemenskap är de viktigaste faktorerna under såväl vardag som helg när det gäller planeringen och genomförandet av en måltid. Under vardagen är det viktigt att maten är lättlagad medan den gärna får ta längre tid på helgen till följd av att deltagarna i studien ofta har mer tid. Gemenskapen värderas högt oavsett dag men det är möjligt att prioritera detta ännu mer under helgen. Flertalet deltagare tycker att det är på helgen som man unnar sig något extra samtidigt som det är många som menar att de har rätt att unna sig något extra även under vardagen.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/30486
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_30486_1.pdf (975.1Kb)
Datum
2012-10-01
Författare
Eriksson, Sara
Ershag, Angelica
Svensson, Carolina
Nyckelord
vardag
helg
gemenskap
fokusgrupper
Serie/rapportnr.
Kost- och friskvårdsprogrammet
VT 2011
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV