Visa enkel post

dc.contributor.authorBaecklund, Miriam
dc.contributor.authorBråthén, Susanne
dc.date.accessioned2012-10-01T13:26:31Z
dc.date.available2012-10-01T13:26:31Z
dc.date.issued2012-10-01
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/30493
dc.description.abstractDen livsstilsrelaterade ohälsan har de senaste åren ökat kraftigt i Sverige. Levnadsvanor, såsom kostvanor, påverkar flera riskfaktorer för ohälsa och sjukdom och förändringar i levnadsvanor kan därmed minska antalet drabbade. För att minska sjukdomsrisker och ohälsosamma beteenden är det viktigt att arbeta förebyggande med hälsofrämjande åtgärder. Detta kan ske genom kostrådgivande friskvårdssamtal. En grundförutsättning för ett fungerande kostrådgivande friskvårdssamtal är att det finns ett förtroende mellan parterna. Detta medför att arbete med att skapa förtroende är en viktig förutsättning för att främja livsstilsförändring. Studiens syfte är att undersöka kostrådgivares erfarenheter kring hur de skapar förtroende gentemot klienter i kostrådgivande friskvårdssamtal. De metoder som används är kvalitativa intervjuer samt kvalitativ innehållsanalys. Urvalet består av nio kostrådgivare som arbetar med kostrådgivande friskvårdssamtal. Resultatet visar tre kategorier inom vilka kostrådgivarna arbetar för att skapa förtroende gentemot en klient. Dessa tre kategorier är bemötande, kommunikation och förhållningssätt. Även nio underkategorier framkom. Ett varmt välkomnande och skapande av relation till klienten är delar som kostrådgivarna fokuserar på. Det är även viktigt att lyssna och prata samma språk som klienten samt tänka på signaler i form av kroppsspråk, klädsel, miljö och marknadsföring. Kostrådgivaren bör ha ärliga intentioner och klienten i fokus där klienten själv få hitta egna lösningar. Professionalitet med neutrala åsikter och värderingar samt tydliggörande av sin roll är delar som ökar förtroende. Det är även av vikt att kostrådgivaren är väl förberedd vid samtalet samt noggrann med återkoppling. En del aspekter av förtroendeskapande kan återfinnas i tidigare forskning medan andra är mindre utforskade.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKost- och friskvårdsprogrammetsv
dc.relation.ispartofseriesVT 2011sv
dc.subjectFörtroendesv
dc.subjectkostrådgivningsv
dc.subjectFörtrohälsofrämjandesv
dc.subjectintervjusv
dc.subjectinnehållsanalyssv
dc.titleHur skapas förtroende? Kostrådgivares erfarenheter kring förtroendeskapande i friskvårdssamtalsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post