• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Projekt siklöja

En marknadsundersökning kring en produkt baserad på siklöja

Abstract
Food and Health Concept center har tillsammans med åtta fiskare från Spiken i Lidköping bildat den Ideella föreningen Vänerprodukter. Siklöjan är en ganska liten fisk som fiskas i sjöar i södra Sverige samt längst Östersjöns kust. I nuläget tar man bara tillvara på siklöjans rom, resten av fiskens resurs går till spillo. Enligt Livsmedelsverket bör vi äta fisk två till tre gånger i veckan. Fisk innehåller omega 3, D- vitamin, selen och jod. Fisk och fiskprodukter kan märkas med KRAV och MSC om de kommer från hållbara bestånd och fiskas med bra fiskemetoder. När man ska marknadsföra en ny produkt är det intressant att studera konsumentbeteende. Konsumenten kan gå igenom en process inför ett speciellt inköp, en modell är den så kallade produktförvärvsprocessen. Hur konsumenten agerar beror på åsikter, attityder, värderingar och vanor. En marknadsundersökning kan göras med syftet att undersöka konsumentbeteende. Syftet med undersökningen är att undersöka konsumenters attityder och värderingar kring en produkt baserad på siklöja. Studiens resultat har kommit fram genom en kvalitativ undersökning. Empirisk data har samlats in genom 4 fokusgrupper, med 4 respondenter i varje grupp. Insamlad information har analyserats genom en innehållsanalys. Resultatet visar att konsumenten reflekterar över var fisken kommer ifrån. Respondenterna har dålig kunskap om MSC och KRAV. Majoriteten köper oftast fryst fisk. Pris, kvalité och näringsaspekter är faktorer som respondenterna reflekterar över vid inköp. Skulle man köpa en produkt baserad på siklöja skulle våra respondenter föredra om den var rökt.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/30509
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_30509_1.pdf (508.6Kb)
Date
2012-10-03
Author
Karlsson, Johanna
Dominique, Linnea
Keywords
Konsumentbeteende
fokusgrupper
Omega 3
MSC
Series/Report no.
Kostekonomprogram med inriktning mot ledarskap
VT 2011
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV