dc.contributor.author | Karlsson, Johanna | |
dc.contributor.author | Dominique, Linnea | |
dc.date.accessioned | 2012-10-03T09:27:14Z | |
dc.date.available | 2012-10-03T09:27:14Z | |
dc.date.issued | 2012-10-03 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/30509 | |
dc.description.abstract | Food and Health Concept center har tillsammans med åtta fiskare från Spiken i Lidköping bildat den Ideella föreningen Vänerprodukter. Siklöjan är en ganska liten fisk som fiskas i sjöar i södra Sverige samt längst Östersjöns kust. I nuläget tar man bara tillvara på siklöjans rom, resten av fiskens resurs går till spillo.
Enligt Livsmedelsverket bör vi äta fisk två till tre gånger i veckan. Fisk innehåller omega 3, D- vitamin, selen och jod. Fisk och fiskprodukter kan märkas med KRAV och MSC om de kommer från hållbara bestånd och fiskas med bra fiskemetoder. När man ska marknadsföra en ny produkt är det intressant att studera konsumentbeteende. Konsumenten kan gå igenom en process inför ett speciellt inköp, en modell är den så kallade produktförvärvsprocessen. Hur konsumenten agerar beror på åsikter, attityder, värderingar och vanor. En marknadsundersökning kan göras med syftet att undersöka konsumentbeteende.
Syftet med undersökningen är att undersöka konsumenters attityder och värderingar kring en produkt baserad på siklöja. Studiens resultat har kommit fram genom en kvalitativ undersökning. Empirisk data har samlats in genom 4 fokusgrupper, med 4 respondenter i varje grupp. Insamlad information har analyserats genom en innehållsanalys.
Resultatet visar att konsumenten reflekterar över var fisken kommer ifrån. Respondenterna har dålig kunskap om MSC och KRAV. Majoriteten köper oftast fryst fisk. Pris, kvalité och näringsaspekter är faktorer som respondenterna reflekterar över vid inköp. Skulle man köpa en produkt baserad på siklöja skulle våra respondenter föredra om den var rökt. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Kostekonomprogram med inriktning mot ledarskap | sv |
dc.relation.ispartofseries | VT 2011 | sv |
dc.subject | Konsumentbeteende | sv |
dc.subject | fokusgrupper | sv |
dc.subject | Omega 3 | sv |
dc.subject | MSC | sv |
dc.title | Projekt siklöja | sv |
dc.title.alternative | En marknadsundersökning kring en produkt baserad på siklöja | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |