Visa enkel post

dc.contributor.authorDundee, Johanna
dc.contributor.authorLarsson, Sanna
dc.contributor.authorMårdh, Daniel
dc.date.accessioned2012-10-03T12:36:22Z
dc.date.available2012-10-03T12:36:22Z
dc.date.issued2012-10-03
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/30529
dc.description.abstractFärdigmat blir allt vanligare i vårt samhälle och nya alternativ dyker ständigt upp på hyllorna i butikernas kyl och frysdiskar. Tidigare forskning har påvisat att anledningen till denna ökning är att allt fler känner att de inte har tillräckligt med tid för att laga egen mat, utan istället väljer att äta något färdiglagat som bara behöver värmas eller kan ätas direkt ur förpackningen. Syftet för denna studie var att ta reda på hur ofta allmänheten äter färdigmat, varför de väljer detta istället för att laga egen mat och efter vilka kriterier de väljer den färdigmat de ska äta, samt vilken färdigmat som är populärast i samhället. Vi har även tittat på om det finns skillnader mellan män och kvinnor, olika åldersgrupper och om boendesituationen har någon inverkan på dessa frågor. För att få svar på dessa frågor har vi använt oss av en kvantitativ enkätundersökning med ett bekvämlighetsurval, där vi slumpvis valde ut förbipasserande personer på bland annat ett köpcenter. Resultatet visade att det var något vanligare att män åt färdigmat än kvinnor, samt att det var vanligare bland den yngre generationen och de som bodde ensamma. Ont om tid ansågs som den främsta orsaken till att man åt färdigmat, följt av att de inte hade någon lust att laga egen mat eller att det var bekvämt och det flesta valde färdigmat efter vad de tyckte smakade bäst, även kvalitet och pris var viktiga kriterier. Det visade sig också att män i större utsträckning valde färdigmat efter märke och kedja medan kvinnor oftare valde efter hälsoaspekter. Ett skäligt pris för färdigmat var någonstans mellan 20 till 40 kronor och favoriten var pizza.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesRestaurangmanagerprogrammetsv
dc.relation.ispartofseriesVT 2011sv
dc.subjectFärdigmatsv
dc.subjectIndustrimatsv
dc.subjectKostvanorsv
dc.subjectMicromatsv
dc.subjectHelfabrikatsv
dc.subjectTillsatsersv
dc.subjectADI-värdesv
dc.subjectMathistoriasv
dc.titleHem till färdigmatensv
dc.title.alternativeDen trogna industrikockensv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post