Hem till färdigmaten
Den trogna industrikocken
Abstract
Färdigmat blir allt vanligare i vårt samhälle och nya alternativ dyker ständigt upp på hyllorna i butikernas kyl och frysdiskar. Tidigare forskning har påvisat att anledningen till denna ökning är att allt fler känner att de inte har tillräckligt med tid för att laga egen mat, utan istället väljer att äta något färdiglagat som bara behöver värmas eller kan ätas direkt ur förpackningen.
Syftet för denna studie var att ta reda på hur ofta allmänheten äter färdigmat, varför de väljer detta istället för att laga egen mat och efter vilka kriterier de väljer den färdigmat de ska äta, samt vilken färdigmat som är populärast i samhället. Vi har även tittat på om det finns skillnader mellan män och kvinnor, olika åldersgrupper och om boendesituationen har någon inverkan på dessa frågor. För att få svar på dessa frågor har vi använt oss av en kvantitativ enkätundersökning med ett bekvämlighetsurval, där vi slumpvis valde ut förbipasserande personer på bland annat ett köpcenter. Resultatet visade att det var något vanligare att män åt färdigmat än kvinnor, samt att det var vanligare bland den yngre generationen och de som bodde ensamma. Ont om tid ansågs som den främsta orsaken till att man åt färdigmat, följt av att de inte hade någon lust att laga egen mat eller att det var bekvämt och det flesta valde färdigmat efter vad de tyckte smakade bäst, även kvalitet och pris var viktiga kriterier. Det visade sig också att män i större utsträckning valde färdigmat efter märke och kedja medan kvinnor oftare valde efter hälsoaspekter. Ett skäligt pris för färdigmat var någonstans mellan 20 till 40 kronor och favoriten var pizza.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2012-10-03Author
Dundee, Johanna
Larsson, Sanna
Mårdh, Daniel
Keywords
Färdigmat
Industrimat
Kostvanor
Micromat
Helfabrikat
Tillsatser
ADI-värde
Mathistoria
Series/Report no.
Restaurangmanagerprogrammet
VT 2011
Language
swe