Show simple item record

dc.contributor.authorKlang, Jennifer
dc.contributor.authorStrandberg, Josefine
dc.date.accessioned2012-10-23T13:50:06Z
dc.date.available2012-10-23T13:50:06Z
dc.date.issued2012-10-23
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/30702
dc.description.abstractVårt syfte med denna fallstudie har varit att undersöka hur några individer på ett äldreboende uppfattar måltiden utifrån FAMM. Fallstudien är uppbyggd på semistrukturella intervjuer och icke deltagande observationer. Urval: Det var totalt 10 medverkande som var i åldern 85-100 år. Alla medverkande bodde permanent på äldreboendet och var utvalda utifrån deras förmåga att kunna kommunicera då stor del av de boende hade utvecklat demens. Intervjuerna samt observationerna analyserades med en kvalitativ analysmetod. I resultatet framgick att måltiden är ett komplext ämne och de äldre hade svårt att uttrycka sin åsikt gällande den. Utifrån intervjuerna framgick att de äldre på detta specifika boende var nöjda med de flesta aspekterna gällande måltiden. De var nöjda med rummet där måltiden åts, personalens engagemang uppskattades och de var nöjda med maten som serverades. Det som var mindre bra var den oroligheten som finns på vissa avdelningar som påverkar deras matro. Detta kunde vi även se under observationerna. Vi noterade även att inredningen i matsalen inte har en röd tråd. Vår slutsats utifrån intervjuer samt observationer är att äldre har svårt att uttrycka sig om saker som kan uppfattas negativa samt att de boende saknade höga förväntningar på måltiden inom äldreomsorg.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogram med inriktning mot ledarskapsv
dc.relation.ispartofseriesVT 2012sv
dc.subjectMåltidensv
dc.subjectthe five aspects meal modelsv
dc.subjectÄldresv
dc.titleEn fallstudie om äldres uppfattningar om måltiden på ett äldreboendesv
dc.title.alternativeutifrån FAMMsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record