En fallstudie om äldres uppfattningar om måltiden på ett äldreboende
utifrån FAMM
Abstract
Vårt syfte med denna fallstudie har varit att undersöka hur några individer på ett äldreboende
uppfattar måltiden utifrån FAMM.
Fallstudien är uppbyggd på semistrukturella intervjuer och icke deltagande observationer.
Urval: Det var totalt 10 medverkande som var i åldern 85-100 år. Alla medverkande bodde
permanent på äldreboendet och var utvalda utifrån deras förmåga att kunna kommunicera då
stor del av de boende hade utvecklat demens. Intervjuerna samt observationerna analyserades
med en kvalitativ analysmetod.
I resultatet framgick att måltiden är ett komplext ämne och de äldre hade svårt att uttrycka sin
åsikt gällande den. Utifrån intervjuerna framgick att de äldre på detta specifika boende var
nöjda med de flesta aspekterna gällande måltiden. De var nöjda med rummet där måltiden åts,
personalens engagemang uppskattades och de var nöjda med maten som serverades. Det som
var mindre bra var den oroligheten som finns på vissa avdelningar som påverkar deras matro.
Detta kunde vi även se under observationerna. Vi noterade även att inredningen i matsalen
inte har en röd tråd.
Vår slutsats utifrån intervjuer samt observationer är att äldre har svårt att uttrycka sig om
saker som kan uppfattas negativa samt att de boende saknade höga förväntningar på måltiden
inom äldreomsorg.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2012-10-23Author
Klang, Jennifer
Strandberg, Josefine
Keywords
Måltiden
the five aspects meal model
Äldre
Series/Report no.
Kostekonomprogram med inriktning mot ledarskap
VT 2012
Language
swe