• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Livsmedelshygien

En observationsstudie av restaurangers lunchbufféer

Abstract
I Sverige har Livsmedelsverket (2009) analyserat matförgiftningsfall där de fann att bufféer var den grupp av livsmedel som oftast utpekades som smittkällor. De beskriver att orsaken bakom smittspridningen dels berodde på att personalen hade bristande kunskap om livsmedelshygien men också för att det förekom dålig handhygien. Syftet med studien är att få en överblick över hur hygienrutinerna ser ut i ett antal restaurangers servering av lunchbuffé i Göteborgs stad. Undersökningen avser att utvärdera hur väl livsmedelsverkets rekommendationer följs. Detta genomfördes med hjälp av strukturerade observationer under två timmar i nio olika restauranger med lunchbuffé. Vidare undersöktes vilka likheter det fanns mellan observerade brister och resultatet av livsmedelsinspektörernas kontrollrapporter. Studien resulterar i en överblick över vilka livsmedelshygieniska brister som finns i restauranger med lunchbuffé. De vanligaste förekommande bristerna i de 9 observerade restaurangerna är att personalen i många restauranger inte bär hårskydd. Bärandet av smycken är en annan brist där restaurangerna inte följer rekommendationerna. Gästerna bedöms också ha vissa svårigheter att upprätthålla en hygienisk standard vid buffén. För att minimera risken för bland annat kontaminering av mikroorganismer från hand till föremål så underlättar det om restaurangerna har tandpetare med t.ex. skyddande plast och att besticken förvaras med skaftet uppåt. Det framkommer också att det finns vissa likheter i några utav restaurangerna mellan miljöförvaltningens avvikelser samt de observerade bristerna. Den mest förekommande avvikelsen som går att likna med bristen rengöring av ytor och redskap under observationerna är ”rengöring och desinfektion.”
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/30706
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_30706_1.pdf (826.4Kb)
Date
2012-10-23
Author
Johansso, Sofie
Karlsen, Anna
Nyborg, Helena
Keywords
Branschriktlinjer
Hygienisk standard,
Kontrollrapport
Livsmedelshantering
Matförgiftning
Series/Report no.
Kostekonomprogram med inriktning mot ledarskap
VT 2012
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV