Livsmedelshygien
En observationsstudie av restaurangers lunchbufféer
Sammanfattning
I Sverige har Livsmedelsverket (2009) analyserat matförgiftningsfall där de fann att bufféer
var den grupp av livsmedel som oftast utpekades som smittkällor. De beskriver att orsaken
bakom smittspridningen dels berodde på att personalen hade bristande kunskap om
livsmedelshygien men också för att det förekom dålig handhygien.
Syftet med studien är att få en överblick över hur hygienrutinerna ser ut i ett antal
restaurangers servering av lunchbuffé i Göteborgs stad. Undersökningen avser att utvärdera
hur väl livsmedelsverkets rekommendationer följs. Detta genomfördes med hjälp av
strukturerade observationer under två timmar i nio olika restauranger med lunchbuffé. Vidare
undersöktes vilka likheter det fanns mellan observerade brister och resultatet av
livsmedelsinspektörernas kontrollrapporter.
Studien resulterar i en överblick över vilka livsmedelshygieniska brister som finns i
restauranger med lunchbuffé. De vanligaste förekommande bristerna i de 9 observerade
restaurangerna är att personalen i många restauranger inte bär hårskydd. Bärandet av
smycken är en annan brist där restaurangerna inte följer rekommendationerna. Gästerna
bedöms också ha vissa svårigheter att upprätthålla en hygienisk standard vid buffén. För att
minimera risken för bland annat kontaminering av mikroorganismer från hand till föremål så
underlättar det om restaurangerna har tandpetare med t.ex. skyddande plast och att besticken
förvaras med skaftet uppåt. Det framkommer också att det finns vissa likheter i några utav
restaurangerna mellan miljöförvaltningens avvikelser samt de observerade bristerna. Den
mest förekommande avvikelsen som går att likna med bristen rengöring av ytor och redskap
under observationerna är ”rengöring och desinfektion.”
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2012-10-23Författare
Johansso, Sofie
Karlsen, Anna
Nyborg, Helena
Nyckelord
Branschriktlinjer
Hygienisk standard,
Kontrollrapport
Livsmedelshantering
Matförgiftning
Serie/rapportnr.
Kostekonomprogram med inriktning mot ledarskap
VT 2012
Språk
swe