Show simple item record

dc.contributor.authorKnutsson, Therese
dc.contributor.authorNilsson, Ellinor
dc.date.accessioned2012-10-24T09:03:06Z
dc.date.available2012-10-24T09:03:06Z
dc.date.issued2012-10-24
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/30730
dc.description.abstractLCHF är en diet som har fått mycket uppmärksamhet trots att den går rakt mot Livsmedelverkets kostråd. Försäljningen av lättprodukter har minskat och ersatts av feta produkter vilket är ett tecken på att befolkningen har ändrat uppfattning om fett. Risken med detta är att människor fortsätter äta som tidigare men lägger till mer fett vilket rimligen leder till ett ökat kaloriintag och i förlängningen en ökad incidens av hjärt- och kärlsjukdom. I och med detta behövs vidare forskning om hur de olika näringsämnena påverkar kroppen men även människors tankar och kunskaper kring dieterna behöver analyseras. Syftet med studien är att undersöka medvetenhet hos en grupp personer som uppger sig äta LCHF-kost gällande hur dieten bör utformas utifrån de definitioner som gjorts av dietens grundare, samt att undersöka deras kunskap gällande fett och kolhydrater. Metoden som valts är enkäter som kompletterats med kostregistreringar. I enkätstudien deltog 26 personer och två av dessa genomförde vägd kostregistrering under två dagar. Deltagarna var medvetna om att LCHF-kost skiljer sig från Livsmedelsverkets råd. Den medvetandenivå som fanns bland deltagarna kring hur LCHF-kost bör utformas enligt dietens grundare klassas som ofullständig. Kunskapen gällande fett och kolhydraters funktion i kroppen var bristfällig. Deltagarna som genomförde kostregistrering åt enligt LCHF:s definition. Deltagarnas medvetenhet var överlag inte i den omfattning som krävs för att dieten ska kunna följas strikt. Studien visar också att deltagarna har mycket låg kunskap om kolhydrater och fett och borde därmed ha svårt att avgöra huruvida dieten är hälsosam eller inte.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesHälsopromotionsprogrammet inriktning kostsvetenskap HPKsv
dc.relation.ispartofseriesVT 2012sv
dc.subjectfettsv
dc.subjectkolhydratersv
dc.subjectkunskapsv
dc.subjectLCHFsv
dc.subjectmedvetenhetsv
dc.titleLCHF:ares medvetenhet om Low Carb High Fatsv
dc.title.alternativeSmal diet eller fet bluff?sv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record