LCHF:ares medvetenhet om Low Carb High Fat
Smal diet eller fet bluff?
Sammanfattning
LCHF är en diet som har fått mycket uppmärksamhet trots att den går rakt mot
Livsmedelverkets kostråd. Försäljningen av lättprodukter har minskat och ersatts av feta
produkter vilket är ett tecken på att befolkningen har ändrat uppfattning om fett. Risken med
detta är att människor fortsätter äta som tidigare men lägger till mer fett vilket rimligen leder
till ett ökat kaloriintag och i förlängningen en ökad incidens av hjärt- och kärlsjukdom. I och
med detta behövs vidare forskning om hur de olika näringsämnena påverkar kroppen men
även människors tankar och kunskaper kring dieterna behöver analyseras.
Syftet med studien är att undersöka medvetenhet hos en grupp personer som uppger sig äta
LCHF-kost gällande hur dieten bör utformas utifrån de definitioner som gjorts av dietens
grundare, samt att undersöka deras kunskap gällande fett och kolhydrater.
Metoden som valts är enkäter som kompletterats med kostregistreringar. I enkätstudien deltog
26 personer och två av dessa genomförde vägd kostregistrering under två dagar.
Deltagarna var medvetna om att LCHF-kost skiljer sig från Livsmedelsverkets råd. Den
medvetandenivå som fanns bland deltagarna kring hur LCHF-kost bör utformas enligt
dietens grundare klassas som ofullständig. Kunskapen gällande fett och kolhydraters funktion
i kroppen var bristfällig. Deltagarna som genomförde kostregistrering åt enligt LCHF:s
definition.
Deltagarnas medvetenhet var överlag inte i den omfattning som krävs för att dieten ska kunna
följas strikt. Studien visar också att deltagarna har mycket låg kunskap om kolhydrater och
fett och borde därmed ha svårt att avgöra huruvida dieten är hälsosam eller inte.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2012-10-24Författare
Knutsson, Therese
Nilsson, Ellinor
Nyckelord
fett
kolhydrater
kunskap
LCHF
medvetenhet
Serie/rapportnr.
Hälsopromotionsprogrammet inriktning kostsvetenskap HPK
VT 2012
Språk
swe