dc.contributor.author | Knutsson, Therese | |
dc.contributor.author | Nilsson, Ellinor | |
dc.date.accessioned | 2012-10-24T09:03:06Z | |
dc.date.available | 2012-10-24T09:03:06Z | |
dc.date.issued | 2012-10-24 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/30730 | |
dc.description.abstract | LCHF är en diet som har fått mycket uppmärksamhet trots att den går rakt mot
Livsmedelverkets kostråd. Försäljningen av lättprodukter har minskat och ersatts av feta
produkter vilket är ett tecken på att befolkningen har ändrat uppfattning om fett. Risken med
detta är att människor fortsätter äta som tidigare men lägger till mer fett vilket rimligen leder
till ett ökat kaloriintag och i förlängningen en ökad incidens av hjärt- och kärlsjukdom. I och
med detta behövs vidare forskning om hur de olika näringsämnena påverkar kroppen men
även människors tankar och kunskaper kring dieterna behöver analyseras.
Syftet med studien är att undersöka medvetenhet hos en grupp personer som uppger sig äta
LCHF-kost gällande hur dieten bör utformas utifrån de definitioner som gjorts av dietens
grundare, samt att undersöka deras kunskap gällande fett och kolhydrater.
Metoden som valts är enkäter som kompletterats med kostregistreringar. I enkätstudien deltog
26 personer och två av dessa genomförde vägd kostregistrering under två dagar.
Deltagarna var medvetna om att LCHF-kost skiljer sig från Livsmedelsverkets råd. Den
medvetandenivå som fanns bland deltagarna kring hur LCHF-kost bör utformas enligt
dietens grundare klassas som ofullständig. Kunskapen gällande fett och kolhydraters funktion
i kroppen var bristfällig. Deltagarna som genomförde kostregistrering åt enligt LCHF:s
definition.
Deltagarnas medvetenhet var överlag inte i den omfattning som krävs för att dieten ska kunna
följas strikt. Studien visar också att deltagarna har mycket låg kunskap om kolhydrater och
fett och borde därmed ha svårt att avgöra huruvida dieten är hälsosam eller inte. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Hälsopromotionsprogrammet inriktning kostsvetenskap HPK | sv |
dc.relation.ispartofseries | VT 2012 | sv |
dc.subject | fett | sv |
dc.subject | kolhydrater | sv |
dc.subject | kunskap | sv |
dc.subject | LCHF | sv |
dc.subject | medvetenhet | sv |
dc.title | LCHF:ares medvetenhet om Low Carb High Fat | sv |
dc.title.alternative | Smal diet eller fet bluff? | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |