• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Mamma, vad blir det för mat idag?

en utvärdering av en hälsofrämjande insats riktad mot småbarnsföräldrar

Sammanfattning
Människors matvanor utgör ett viktigt målområde i dagens folkhälsoarbete. Som en del i detta arbete har folkhälsosektionen på Jönköpings läns Landsting under två år arbetat med projektet ”Inspirations- och matlagningsträffar” som syftar till att främja goda matvanor hos småbarnsföräldrar. De önskar nu en utvärdering av projektet för att undersöka huruvida projektmålen uppnåtts. Syftet med föreliggande studie är således att belysa hur småbarnsföräldrar resonerar kring mat och hälsa samt att utvärdera den hälsofrämjande insats de deltagit i. Eftersom syftet har varit att få en djupare inblick i deltagarnas tankar kring projektet valdes fokusgrupper som undersökningsmetod. Det är en kvalitativ metod som används för att studera människors föreställningar, kunskaper, attityder och värderingar. Metoden innebär att en grupp människor under en moderators ledning diskuterar ett givet ämne och används bland annat vid utvärderingar av projekt. Den mest framträdande faktorn som påverkar föräldrarnas val av mat verkar vara tidsaspekten. Det finns höga ambitioner med maten hos deltagarna men dessa motarbetas ofta av både tid och ork. Det framkommer dessutom att de flesta föräldrarna hyser bristande förtroende för Livsmedelsverket som myndighet och även en del av deras kostråd. Samtliga deltagare är mycket nöjda med projektet i sin helhet. Föräldrarnas värderingar och kunskap kring mat och hälsa verkar dock inte ha påverkats nämnvärt av projektet. Föreliggande studie kan förhoppningsvis användas till att revidera projektet för att i framtiden kunna skapa ett så effektivt program som möjligt.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/30739
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_30739_1.pdf (720.4Kb)
Datum
2012-10-24
Författare
Juneborg, Nathalie
Nyckelord
barn
fokusgrupper
föräldrar
hälsofrämjande arbete
matvanor
Serie/rapportnr.
Hälsopromotionsprogrammet inriktning kostsvetenskap HPK
VT 2012
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV