dc.contributor.author | Nilsson, Cecilia | |
dc.contributor.author | Bremer Thudén, Madelein | |
dc.date.accessioned | 2012-10-24T11:08:20Z | |
dc.date.available | 2012-10-24T11:08:20Z | |
dc.date.issued | 2012-10-24 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/30740 | |
dc.description.abstract | Den här studien är: (1) En del av en andra fas i ett internationellt projekt med huvudsyfte att öka
förståelsen för om och hur olika faktorer påverkar utvecklandet av en (in)aktiv livsstil, samt
utforska om faktorerna är samma i olika sociala grupper i samhället. (2) En egen studie med syftet
att utforska hur fenomenet habitus kommer till uttryck i smak och val av kost och fysisk
(in)aktivitet hos barn i årskurs sju som kommer från ett område med hög invandrartäthet och
socioekonomisk låg status.
Som datainsamlingsmetod används kvalitativa fokusgruppsintervjuer och som analysverktyg av
data utnyttjas Bourdieus habitusteori. Studien innefattar två homogena fokusgruppsintervjuer med
fem deltagare i respektive grupp.
Studiens resultat stärker tidigare forskning som pekar på att framförallt idrottande i förening är
villkorad och begränsad av stora grupper i samhället. Av deltagarna i studien är det endast en som är
aktiv inom föreningsidrott och trots att över hälften av barnen testat på idrottsformen, är det inget
som faller dem i smaken. Gällande matval stärker resultaten forskning som talar för att val av mat
har en viktig roll i skapandet av en identitet, samt som statussymbol, där vilken mat man väljer
respektive tar avstånd från i hög grad uttrycker vem man är och var i samhället man kommer ifrån.
Denna studie slår fast att val och smak av kost och fysisk (in)aktivitet i allra högsta grad påverkas
av mötet mellan kulturell bakgrund och social miljö och stärker därmed Bourdieus teori om att
habitus påverkar en individs livsstilsval. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Hälsopromotionsprogrammet inriktning kostsvetenskap HPK | sv |
dc.relation.ispartofseries | VT 2012 | sv |
dc.subject | Barn | sv |
dc.subject | fysisk aktivitet | sv |
dc.subject | habitus | sv |
dc.subject | kost | sv |
dc.subject | livsstil | sv |
dc.title | Livsstil i ljuset av Habitus | sv |
dc.title.alternative | Val av kost och fysisk (in)aktivitet hos en grupp elever i årskurs sju | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |