• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hälsokultur på arbetsplatsen

En kvalitativ studie kring förutsättningar för ett promotivt arbete inom kost och hälsa

Sammanfattning
Arbetsplatsernas ständiga utveckling och förändring har lett fram till ökade psykosociala krav från de anställda som företaget måste bemöta. Ska man bedriva ett hälsofrämjande arbete bör hänsyn tas till hur kulturen ser ut på arbetsplatsen. Samlade värderingar och verklighetsuppfattningar kring hälsa skapas när individer samverkar med varandra och omvärlden, detta kallar vi “hälsokultur”. Syftet med studien är att beskriva hur hälsokulturen ser ut på ett företag och vilka möjligheter och resurser som finns på företaget för att utveckla denna. Kvalitativa intervjuer genomfördes med nio stycken medarbetare på Pon Equipment och Pon Power. Detta företag har som vision att bli Sveriges mest hälsosamma företag år 2015. Av resultatet framkom att de delar företaget behöver förbättra för att öka förutsättningarna att nå sitt mål är strategier för motivation, kommunikation mellan chef/ledning och medarbetare, stödjande miljö inom kost, stöd från närmsta chef och att ta hänsyn till arbetsvillkor vid hälsosatsningar. Delarna som fungerar väl på företaget är interpersonell kommunikation, delaktighet i arbetsfrågor, meningsfullhet, balans mellan kompetens och resurser och åtgärder för fysisk aktivitet. Pon Equipment och Pon Power är ett företag som i dagsläget arbetar aktivitet med hälsofrämjande frågor. Förhoppningen med denna studie är att generera ytterligare insikt och verktyg till deras fortsatta arbete.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/30741
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_30741_1.pdf (771.3Kb)
Datum
2012-10-24
Författare
Eklöf, Therese
Ståhl, Karin
Nyckelord
Hälsokultur
kost
hälsopromotion
hälsofrämjande ledarskap
stödjande miljö
Serie/rapportnr.
Hälsopromotionsprogrammet inriktning kostsvetenskap HPK
VT 2012
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV