Complementary feeding practices of indigenous mothers in rural Bolivia
An ethnographic study
Abstract
Barnets två första levnadsår anses väldigt viktiga för dess optimala tillväxt och utveckling.
Den period då mat introduceras är av särskild vikt för barnets hälsa då det, speciellt i
utvecklingsländer, är vanligt med diarréer och andra virusinfektioner som allt för ofta leder
till undernäring och död. Bolivia har stora problem inom detta område. Den här studien syftar
därför till att beskriva och förklara ur ett sociokulturellt perspektiv hur inhemska mödrar på
landsbygden i en del av Bolivia gör när de introducerar mat till sina barn som komplement till
amning. För att undersöka detta har en etnografisk studie utförts. Tio intervjuer med mödrar
till barn under två år har genomförts samt en intervju med en så kallad mammaguide.
Dessutom har observationer i anslutning till intervjuerna med mödrarna och två deltagande
observationer utförts. Resultaten visar att de flesta barn ges den mat som familjen själv äter,
vilken huvudsakligen består av det de själva odlar. En del barn är inaktiva och orkeslösa,
vilket kan indikera på att dessa barn får för lite mat. Ohygieniska levnadsförhållanden
påverkar hur maten är tillagad, serverad och matad till barnet. När mat introduceras och hur
länge barnen ammas bestäms av hur tidigare generationer gjort och till viss del av råd från
hälso- och sjukvårdspersonal. Myter och influenser från tidigare generationer samt
otillräckliga resurser har en stor inverkan på hur mödrarna gör när de introducerar mat.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2012-10-24Author
Mattiasson, Agneta
Ottosson, Emelie
Keywords
complementary feeding practices
cultural practices
developing countries
indigenous
malnutrition
Series/Report no.
Hälsopromotionsprogrammet inriktning kostsvetenskap HPK
VT 2012
Language
eng