• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Complementary feeding practices of indigenous mothers in rural Bolivia

An ethnographic study

Abstract
Barnets två första levnadsår anses väldigt viktiga för dess optimala tillväxt och utveckling. Den period då mat introduceras är av särskild vikt för barnets hälsa då det, speciellt i utvecklingsländer, är vanligt med diarréer och andra virusinfektioner som allt för ofta leder till undernäring och död. Bolivia har stora problem inom detta område. Den här studien syftar därför till att beskriva och förklara ur ett sociokulturellt perspektiv hur inhemska mödrar på landsbygden i en del av Bolivia gör när de introducerar mat till sina barn som komplement till amning. För att undersöka detta har en etnografisk studie utförts. Tio intervjuer med mödrar till barn under två år har genomförts samt en intervju med en så kallad mammaguide. Dessutom har observationer i anslutning till intervjuerna med mödrarna och två deltagande observationer utförts. Resultaten visar att de flesta barn ges den mat som familjen själv äter, vilken huvudsakligen består av det de själva odlar. En del barn är inaktiva och orkeslösa, vilket kan indikera på att dessa barn får för lite mat. Ohygieniska levnadsförhållanden påverkar hur maten är tillagad, serverad och matad till barnet. När mat introduceras och hur länge barnen ammas bestäms av hur tidigare generationer gjort och till viss del av råd från hälso- och sjukvårdspersonal. Myter och influenser från tidigare generationer samt otillräckliga resurser har en stor inverkan på hur mödrarna gör när de introducerar mat.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/30744
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_30744_1.pdf (409.3Kb)
Date
2012-10-24
Author
Mattiasson, Agneta
Ottosson, Emelie
Keywords
complementary feeding practices
cultural practices
developing countries
indigenous
malnutrition
Series/Report no.
Hälsopromotionsprogrammet inriktning kostsvetenskap HPK
VT 2012
Language
eng
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV