Show simple item record

dc.contributor.authorGustavsson, Emmelie
dc.date.accessioned2012-12-07T14:11:27Z
dc.date.available2012-12-07T14:11:27Z
dc.date.issued2012-12-07
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/31729
dc.description.abstractAldrig förr har media haft en sådan central roll i människors liv och idag ägnas ett stort in-tresse för hälsofrågor. Media är en känd plattform för näringslära, och information om kost och näring samt risker och fördelar relaterat till kost finns idag tillgänglig i alla typer av sam-manhang. Debatten om fetter har på senare år varit stor och hälsomagasin särskilt har en stor influens på människors hälso- och kostvanor. Därför kan det vara betydelsefullt att undersöka hur fett som näringsämne framställs i hälsomagasin. Syftet med studien är att beskriva och analysera vilka versioner av hur fett som näringsämne och fettrika livsmedel framställs i ett hälsomagasin. Studien tar sin utgångspunkt i socialkonstruktivismen. Urvalet bestod av sju nummer av hälsomagsinet Topphälsa från vårsäsongen 2011 och analyserades med hjälp av diskursanalys. Resultatet visade att tre versioner av fett som näringsämne framkom i Topp-hälsa; Fett som ett nyttigt näringsämne för kropp och själ, Fett som ett viktreducerande och muskelstimulerande medel samt Fett som ett ohälsosamt näringsämne för individ och miljö. LCHF- inspirerade fettbudskap får i de studerade artiklarna ett stort utrymme, men även bud-skap om fett som liknar de rekommendationer Livsmedelsverket förordar. Resultatet visar på att en spretig bild av kostråd förmedlas. Framställningen visar också i viss del på motstridiga budskap, vilket kan riskera att människor inte vet hur de ska förhålla sig till fett. Slutligen kan budskapen i hälsomagasinen få konsekvenser för folkhälsan, på gott eller ont, i och med att de kan utgöra en betydande påverkansfaktor på människors hälsobeteenden.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesHälsopromotionsprogrammet inriktning kostsvetenskap HPKsv
dc.relation.ispartofseriesVT 2012sv
dc.subjectdiskursanalyssv
dc.subjectfettsv
dc.subjecthälsasv
dc.subjectkostbudskapsv
dc.subjectmaktsv
dc.subjectmediasv
dc.subjectdiskursanalys, fett, hälsa, socialkonstruktivismsv
dc.titleHälsosam och lätt på enkelt sätt med rätt fettsv
dc.title.alternativeEn diskursanalys av informationsflödet kring fett som näringsämne i ett hälsomagasinsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record