dc.contributor.author | Gustavsson, Emmelie | |
dc.date.accessioned | 2012-12-07T14:11:27Z | |
dc.date.available | 2012-12-07T14:11:27Z | |
dc.date.issued | 2012-12-07 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/31729 | |
dc.description.abstract | Aldrig förr har media haft en sådan central roll i människors liv och idag ägnas ett stort in-tresse för hälsofrågor. Media är en känd plattform för näringslära, och information om kost och näring samt risker och fördelar relaterat till kost finns idag tillgänglig i alla typer av sam-manhang. Debatten om fetter har på senare år varit stor och hälsomagasin särskilt har en stor influens på människors hälso- och kostvanor. Därför kan det vara betydelsefullt att undersöka hur fett som näringsämne framställs i hälsomagasin. Syftet med studien är att beskriva och analysera vilka versioner av hur fett som näringsämne och fettrika livsmedel framställs i ett hälsomagasin. Studien tar sin utgångspunkt i socialkonstruktivismen. Urvalet bestod av sju nummer av hälsomagsinet Topphälsa från vårsäsongen 2011 och analyserades med hjälp av diskursanalys. Resultatet visade att tre versioner av fett som näringsämne framkom i Topp-hälsa; Fett som ett nyttigt näringsämne för kropp och själ, Fett som ett viktreducerande och muskelstimulerande medel samt Fett som ett ohälsosamt näringsämne för individ och miljö. LCHF- inspirerade fettbudskap får i de studerade artiklarna ett stort utrymme, men även bud-skap om fett som liknar de rekommendationer Livsmedelsverket förordar. Resultatet visar på att en spretig bild av kostråd förmedlas. Framställningen visar också i viss del på motstridiga budskap, vilket kan riskera att människor inte vet hur de ska förhålla sig till fett. Slutligen kan budskapen i hälsomagasinen få konsekvenser för folkhälsan, på gott eller ont, i och med att de kan utgöra en betydande påverkansfaktor på människors hälsobeteenden. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Hälsopromotionsprogrammet inriktning kostsvetenskap HPK | sv |
dc.relation.ispartofseries | VT 2012 | sv |
dc.subject | diskursanalys | sv |
dc.subject | fett | sv |
dc.subject | hälsa | sv |
dc.subject | kostbudskap | sv |
dc.subject | makt | sv |
dc.subject | media | sv |
dc.subject | diskursanalys, fett, hälsa, socialkonstruktivism | sv |
dc.title | Hälsosam och lätt på enkelt sätt med rätt fett | sv |
dc.title.alternative | En diskursanalys av informationsflödet kring fett som näringsämne i ett hälsomagasin | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |