Vårdens bemötande av äldre människors sexualitet - Erfarenheter bland äldre och vårdgivare
Treatment of older peoples sexuality in healthcare - Experiences amongst elderly and caregivers
Abstract
Syfte: Syftet med denna litteraturstudie var att sammanställa vetenskaplig data kring äldre människors sexualitet samt vårdens bemötande och attityder.
Bakgrund: Att vara äldre och patient och samtala med hälso- och sjukvårdpersonal om sexualitet kan upplevas svårt. Inte sällan uppfattas problemen ligga hos behandlaren. Patienter uttrycker en önskan om information om hur sjukdomar, behandlingar och medicinering påverkar sexualiteten. Då samtal kring sexualitet kan vara känsligt är det viktigt att närma sig ämnet med lyhördhet och respekt för personlig integritet. Att som sjukvårdspersonal vara mottaglig och öppen är därför viktigt i mötet med äldre patienter i samtal som rör sexualitet. Kommunikation är en viktig byggsten i rollen som sjukvårdspersonal och kärnan i kommunikationen är att respektera den andra parten, lyssna aktivt och vara öppen.
Metod: Sökning efter vetenskaplig litteratur har skett via Göteborgs Universitets sökdatabaser och internet. De sökmotorer vi använt är Cinahl, Scopus och PubMed. Vi har även använt oss av böcker som komplement. Vi hade som krav att de artiklar vi sökte efter skulle vara publicerade tidigast 1992 samt att deltagarna skulle vara minst 50 år. Vi valde bort de artiklar där deltagare inte hade fullgod kognitiv förmåga.
Resultat: Det finns ett behov bland äldre människor att trots ålder behålla en god sexuell hälsa. Hur de äldre prioriterar sexualitet varierar och omständigeter som förlust av partner, sjukdom och sociala förhållande påverkar. Dock upplever många äldre att bemötandet inom vården ej är tillräckligt gällande sexuella problem. Detta beror delvis på en bristfällig utbildning samt osäkerhet hos vårdpersonal. Då litteraturstudien är relativt liten kan vi dock inte påvisa ett enhetligt resultat gällande äldres sexualitet.
Diskussion: Stereotypa uppfattningar är en stor bidragande faktor till varför äldres sexuella hälsa faller i skymundan i mötet med vårdpersonal, utifrån detta bör större vikt läggas på ämnet och dess problematik redan under utbildningen. Vikten av att ta hänsyn till de skillnader som finns mellan män och kvinnors upplevda sexuella hälsa bör även uppmärksammas.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2013-01-15Author
Anderson, Sofia
Jakobsson, Josefine
Lindblom, Mikaela
Language
swe