På väg mot inkludering? En fallstudie av en kommuns pågående inkluderingsprocess.
Abstract
Syfte: I en kommun i mellersta Sverige sattes en inkluderingsprocess igång av Barn- och ut-bildningsnämnden genom att de fattade beslut om att öka inkluderingstanken i kommunens grundskolor och att avveckla en av kommunens tre särskilda undervisningsgrupper. Syftet med den här studien är att ta reda på om kommunen är på väg mot inkludering genom att ta del av ansvariga ledares resonemang, protokoll från Barn- och utbildningsnämnden samt en rapport som behandlar kommunens elevstöd.
Teori: I bakgrunden beskrivs framväxten av den specialpedagogiska verksamheten i Sverige samt ett urval av internationella och nationella styrdokument. Teoretiska utgångspunkter som lyfts fram är sociokulturellt perspektiv på lärande, normkritiskt perspektiv, självkänslans be-tydelse för lärandet och specialpedagogiska perspektiv. Ett resonemang kring begreppet in-kludering förs också. Några exempel från forskning som kan kopplas samman med inkludering redogörs även för.
Metod: Studien bygger på en fallstudie, vilken har en kvalitativ ansats. Den kvalitativa fall-studien valdes på grund av att den inriktar sig på att få större förståelse för en viss situation. Som metod användes kvalitativ forskningsintervju och dokumentanalys. Intervjuerna var se-mistrukturerade och genomfördes med totalt sex respondenter. Respondenterna var ordfö-rande och sekreterare från Barn- och utbildningsnämnden, skolchefen från Barn- och utbild-ningsförvaltningen, två grundskolerektorer samt rektor för Specialpedagogiskt centrum. De dokument som analyserades består av protokoll från kommunens Barn- och utbildnings¬nämnd och en rapport som behandlar kommunens elevstöd. En innehållsanalys av datan från inter-vjuer och dokument genomfördes. Mönster eftersöktes och kategorier skapades.
Resultat: Resultatet visar att respondenterna definierar inkludering med att eleverna hör till och att eleverna kan höra till i olika grupper, även i särskilda undervisningsgrupper. Flera orsaker nämns som anledningar till att en särskild undervisningsgrupp avvecklas, varav inklu-dering nämns, men störst utrymme får besparingsåtgärd. När det gäller att åstadkomma en inkluderad verksamhet identifierar respondenterna faktorer som förhållningssätt, pedagogiska diskussioner samt kompetens och/eller resurs, vilka även påvisats vara framgångsrika enligt forskning. Det finns dock ingen vision kring en inkluderad verksamhet i kommunen utan samtliga anser att exkluderande åtgärder som särskilda undervisningsgrupper är nödvändiga. Vägen mot inkludering i kommunen går således inte ända fram.
Degree
Student Essay
Collections
View/ Open
Date
2013-02-21Author
Lyckebäck, Åsa
Keywords
specialpedagogik
inkludering
exkludering
särskild undervisningsgrupp
fallstudie
Series/Report no.
Magisteruppsats
HT12-IPS-07 SPP600
Language
swe