Vegetarisk kost - ett möjligt behandlingskomplement för symtomlindring vid reumatoid artrit?
En systematisk översiktsartikel
Sammanfattning
Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: Vegetarisk kost, ett möjligt behandlingskomplement för symtomlindring vid
reumatoid artrit? En systematisk översiktsartikel.
Författare: Alexandra Ahlsén och Caroline Forsberg
Handledare: Mette Axelsen
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp
Datum: 2012-05-22
Bakgrund: Reumatoid artrit (RA) är en kronisk förlöpande polyartrit som går i skov.
Symtomen är inflammation i leder med smärta, stelhet och nedbrytning av ledvävnad. I vissa
fall engageras även andra delar av kroppen. Behandlingen utgörs av olika läkemedel för att
minska smärta, inflammation samt lednedbrytning. I dagsläget är den kostbehandling som
erbjuds främst fokuserad på att tillgodose energi- och näringsbehov. Kosten har dock även
diskuteras som symtomlindrande behandling, och en av de faktorer som tros kan inverka på
symtomen är kött.
Syfte: Att undersöka det vetenskapliga underlaget för om en vegetarisk kost kan påverka
symtomen vid ledgångsreumatism och föreslå hur det i så fall kan implementeras i det
praktiska dietistarbetet.
Sökväg: De databaser som användes vid litteratursökningen var PubMed, Scopus och AMED.
De sökord som användes var: "rheumatiod arthritis", "vegetarian", "vegan", "diet", "meat"och
"animal protein".
Urvalskriterier: Studier inkluderades som studerat en vegetarisk kosts påverkan på RA. RCT,
clinical trial, controlled clinical trial, humanstudier samt orginalartiklar på svenska eller
engelska var andra inklusionskrav. Studier exkluderades som enbart studerat fasta eller
elementalkost.
Datainsamling och analys: Två studier matchade ovanstående inklusionskrav samt uppnådde
medelhög studiekvalitet. Slutsatser evidensgraderades enligt GRADE med avseende på
effektmåtten smärta, antal ömma leder, morgonstelhetens varaktighet samt
inflammationsmarkörerna ESR och CRP.
Resultat
Det saknas underlag för effekten av vegetarisk kost på smärta vid RA (mycket låg
evidensstyrka).
Vegetarisk kost tycks eventuellt minska antalet ömma leder, morgonstelhetens
varaktighet eller inflammatiosmarkörerna ESR och CRP, hos personer med RA
jämfört med omnivor kost (låg evidensstyrka).
Slutsats: Då en studie pekar på signifikant positiv effekt och en annan studie på osignifikanta
resultat av vegetarisk kost på symtom vid RA, dras slutsatsen att vegetarisk kost eventuellt
kan påverka symtomen. Baserat på detta underlag kan dock inte detta rekommenderas som en
generell behandling till alla patienter med RA, men bör inte avrådas ifrån om patienten är
intresserad av detta som ett behandlingskomplement.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: A vegetarian diet, a possible treatment complement for relief of symptoms of
rheumatoid arthritis? A systematic review.
Author: Alexandra Ahlsén and Caroline Forsberg
Supervisor: Mette Axelsen
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: May 22, 2012
Background: Rheumatoid arthritis (RA) is a chronic remitting polyarthritis that is relapsing.
Symptoms are inflammation of the joints with pain, stiffness and degradation of joint tissue.
In some cases, also other parts of the body are involved. The treatment consists of
medications to reduce pain, inflammation and degradation of joint tissue. Today, the offered
nutritional treatment is primarily focused on meeting energy requirements and nutrient needs.
The diet has also been discussed as symptomatic treatment, and one of the factors believed to
influence the symptoms is meat.
Objective: To assess the evidence as to whether a vegetarian diet affects the symptoms of
rheumatoid arthritis, and if so, to suggest how it can be implemented in practical dietetics
work.
Search strategy The databases used in the literature search was PubMed, Scopus, and AMED.
The search words used were: "rheumatiod arthritis", "vegetarian", "vegan", "diet", "meat" and
"animal protein".
Selection criteria: Studies investigating a vegetarian diet on the symptoms of RA were
included. Only RCT, clinical trial, controlled clinical trial, human studies and original articles
in English or Swedish were included. Studies that only studied fasting or elemental diet were
excluded.
Data collection and analysis: Two studies matched the above mentioned inclusion criteria
and had moderate study quality. The conclusions were graded according to GRADE on the
following outcome measures: pain, number of tender joints, duration of morning stiffness, and
the inflammation markers ESR and CRP.
5
Main results:
There is no basis for the effect of vegetarian diet on pain in patients with RA (very
low evidence strength).
A vegetarian diet might perhaps reduce the number of tender joints, the duration of
morning stiffness nor the inflammation markers ESR and CRP in people with RA
compared to an omnivore diet (low evidence strength).
Conclusions: As one study points to significant positive effect, and another study on
insignificant results of vegetarian diet on symptoms of RA, it is concluded that vegetarian diet
may affect the symptoms. However, based on the documentary evidence, this is not
recommended as a general treatment for all patients with RA, but should not be discouraged if
the patient is interested in this as a complement to traditional treatment.
Samlingar
Fil(er)
Datum
2013-03-08Författare
Ahlsén, Alexandra
Forsberg, Caroline
Nyckelord
reumatoid artrit
Serie/rapportnr.
DIA/V12
Språk
swe