Kan omega-3 förebygga uppkomsten av allergi?
En systematisk översiktsartikel
Sammanfattning
Karin Andersson och Cecilia Björertz
Examensarbete 15 hp
Dietistprogrammet 180/240 hp
Handledare: Henriette Philipson
Examinator: Anna Winkvist
2012-05-23
Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för Invärtes medicin och Klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: Kan omega-3 förebygga uppkomsten av allergi?
– En systematisk översiktsartikel
Författare: Karin Andersson och Cecilia Björertz
Handledare: Henriette Philipson
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp
Datum: 2012-05-23
Bakgrund Allergi är idag ett stort folkhälsoproblem och en av våra vanligaste kroniska sjukdomar. Finns det sätt att förhindra uppkomsten av allergier skulle det vara mycket fördelaktigt, både för samhället och den enskilda individen. Den antiinflammatoriska effekten omega-3 har påverkar immunsystemet och tros kunna förebygga utvecklingen av allergiska symptom. Det är därför intressant att undersöka om ett intag av omega-3 hos modern under graviditet, eller graviditet och amning, påverkar barnets framtida utveckling av allergi.
Syfte Syftet var att ta reda på om tillskott av omega-3 till mamman under graviditet, eller graviditet och amning, kan visa sig fördelaktigt med avseende på allergi hos barn med ärftlighet att drabbas.
Sökväg Litteratursökningar i databaserna PubMed, Cochrane och Scopus. Sökorden som användes var omega-3, supplement, allergy, pregnancy, infant, atopic och LCPUFA.
Urvalskriterier RCT, humanstudier, skrivna på svenska eller engelska inkluderades. Effektmåtten var eksem samt allergi påvisat genom pricktest.
Datainsamling och analys Tre RCT-studier erhölls uppdelat på 4 artiklar, varav två baserades på samma studie. Studiernas kvalité bedömdes med hjälp av Granskningsmall för RCT och därefter bedömdes evidensstyrkan för varje effektmått.
Resultat Studierna bedömdes ha medelhög studiekvalitet och evidensstyrkan för effektmåtten bedömdes som måttligt hög. Alla studier visade en minskad förekomst av äggallergi eller sensibilisering mot ägg i omega-3-gruppen, men i en av studierna var det inte signifikant. Två av studierna visade minskad förekomst av eksem i omega-3-gruppen. Den tredje visade att symptomen av eksem var lindrigare i denna grupp.
Slutsats Måttlig evidens finns för att omega-3 under graviditet/graviditet och amning, kan minska risken för äggallergi och eksem hos barnet. Det är därför relevant att rekommendera ett ökat intag i förebyggande syfte, gällande äggallergi och eksem, till kvinnor vars kommande barn har ärftlighet att drabbas. Vidare studier är av vikt för att fastställa lämplig mängd samt undersöka hur länge effekten består.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg
Department of Internal medicine and Clinical nutrition
Abstract
Titel: Can omega-3 prevent the emergence of allergy?
– A systematic review
Author: Karin Andersson and Cecilia Björertz
Supervisor: Henriette Philipson
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Dietician study programme, 180/240 hp
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: 2012-05-23
Background Today allergy is a major public health issue and one of our most common chronic diseases. It would be most profitable if there was a way to prevent the emergence of allergies, both regarding the community and the individual. The antiinflammatory property of omega-3 influences the immune system and is thought to have a preventive effect on allergic symptoms. To investigate whether the mothers intake of omega-3 during pregnancy and lactation affects the child’s future development of allergy is therefore of high interest.
Objective To examine if omega-3 supplement given to mothers during pregnancy, or pregnancy and lactation, is shown to be beneficial in children with heredity to develop allergy.
Search strategy Articles were collected from the data bases PubMed, Cochrane and Scopus. Search terms used was omega-3, supplement, allergy, pregnancy, infant, atopic and LCPUFA.
Selection criteria Studies included were RCT studies on humans, written in Swedish or English, with eczema and allergy detected by skin prick test as the crucial measurements.
Data collection and analysis The search generated in three studies divided in four articles, two based on the same study. The quality of the studies and the evidence for each crucial measurement was evaluated according to SBU.
Main results
The quality of the studies and the evidence of crucial measurements were considered moderate. All studies showed a reduced prevalence of egg allergy or reduced sensitization towards egg in the omega-3 group, but were not significant in one study. Two of the studies had a reduced prevalence of eczema in the omega-3 group. The third showed that eczema was less severe in this group.
Conclusions The evidence concerning omega-3 to the mother during pregnancy/ pregnancy and lactation, to prevent the emergence of egg allergy and eczema, is moderate. It is therefore relevant to recommend an increased intake to women whose child is predisposed, in order to prevent the emergence of these types of allergies. Additional research within the area is desired to estimate the quantity of omega 3 required and for how long the effect remains.
Samlingar
Fil(er)
Datum
2013-03-08Författare
Andersson, Karin
Björertz, Cecilia
Nyckelord
Omega-3
allergi
Serie/rapportnr.
DIE/V12
Språk
swe