Transfetter från idisslare - och dess inverkan på blodlipidprofilen hos friska män och kvinnor
Abstract
Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för Invärtesmedicin och Klinisk Nutrition
Sammanfattning
Titel: Transfetter från idisslare - och dess inverkan på blodlipidprofilen hos friska
män och kvinnor
Författare: Sophie Berg och Sara Karlsson
Handledare: Henriette Philipson
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp
Datum: 2012-05-23
Bakgrund
Hjärtkärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Det är idag välkänt att det finns ett
samband mellan ett högt intag av industriella transfetter och hjärtkärlsjukdom, men hur de
naturliga transfetterna påverkar oss är idag inte helt känt.
Syfte
Syftet med uppsatsen är att utifrån det i dagsläget tillgängliga vetenskapliga underlaget dra en
slutsats om huruvida ett intag av transfettsyror från idisslare ger en påverkan på blodfettsprofilen
hos friska män och kvinnor.
Sökväg
RCT-studier inhämtades genom sökningar i databaserna PubMed, The Cochrane Library och
Scopus. Sökorden som användes var ”Ruminants” AND ”Cholesterol” AND “Trans fatty acids”
respektive “Ruminants” AND “Blood Lipids” AND “Trans fatty acids”.
Urvalskriterier
Inklusionskriterier var RCT-studier utförda på friska människor som inte medicineras för
hyperlipidemi. Därutöver skulle resultaten baseras på fasteblodprov med minst tio timmar fasta
där blodfetter analyseras.
Datainsamling och analys
Datasökningen genererade åtta studier som evidensgraderades enligt SBU:s granskningsmall för
randomiserad kontrollerad prövning, varefter fyra studier valdes ut. Studiernas resultat
sammanvägdes sedan utifrån GRADEs sammanfattande evidensformulär.
Resultat
Tre av fyra studier bedömdes utifrån SBU: granskningsmall ha medelhög studiekvalitet och en
studie värderades ha hög studiekvalitet. Den samlade säkerheten i det vetenskapliga underlaget
för valda effektmått värderades till måttlig (+++) evidensstyrka. Tre studier fann en signifikant
höjning av LDL-kolesterol och totalkolesterol vid konsumtion av rTFA. Tre av studierna såg en
signifikant sänkning av HDL-kolesterol. En studie såg signifikanta skillnader i blodlipidprofilen
mellan kvinnor och män. En annan studie fann signifikanta skillnader i blodlipidnivån mellan
normalviktiga och överviktiga kvinnor. Mängden transfett som användes i de olika studierna var
avgörande för utfallet.
Slutsats
En konsumtion av rTFA som överstiger det rekommenderade intaget på en energiprocent per dag
kan påverka blodfetterna då signifikanta utfall på flera markörer för blodlipidprofilen har
observerats (måttlig evidensstyrka +++). Det vetenskapliga underlaget har dock visat både
positiva och negativa signifikanta utfall på blodlipidprofilen vilket försvårar en samlad slutsats.
Degree
Student essay
Other description
Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: Trans fatty acids from ruminants - and its effect on blood lipid
profile in healthy men and women
Author: Sophie Berg and Sara Karlsson
Supervisor: Henriette Philipson
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: May 23, 2012
Background
Cardiovascular disease is the most common cause of death in Sweden. It is well known that there
is a link between high consumption of industrial trans fatty acids and cardiovascular disease, but
how natural trans fatty acids affect us remains uncertain.
Objective
The purpose of this article is to, based on the currently available scientific evidence, conclude
whether an intake of trans fatty acids from ruminants generates an effect on the blood
lipid profile of healthy men and women.
Search strategy
RCT articles were obtained through searches in databases such as PubMed, The Cochrane
Library, and Scopus. Keywords used were "ruminants" AND "Cholesterol" AND "Trans Fatty
Acids" and "ruminants" AND "Blood Lipids" AND "Trans Fatty Acids".
Selection criteria
Inclusion criteria were RCT studies conducted on healthy people who did not receive medication
for hyperlipidemia. Moreover, the results were to be based on fasting blood samples, where at
least ten hours of fasting preceded the analysis of the blood lipids.
Data collection and analysis
The search generated eight studies. These were graded according to SBU:s Granskningsmall för
randomiserad kontrollerad prövning, after which four studies were selected. The results of the
chosen studies were then put together and evaluated according to GRADES sammanfattande
evidensformulär.
Main results
Accordning to SBU:s granskningsmall för randomiserad kontrollerad prövning three of four
studies were considered to have medium study quality, whereas the fourth had
high study quality. The overall security of the evidence for selected outcome measures was
evaluated to have moderate (+++) evidence strength according to GRADE. Three studies found
a significant elevation of LDL cholesterol and total cholesterol after consumption of rTFA. Three
of the studies showed a significant lowering of HDL cholesterol. One study observed significant
differences in the blood lipid profile between men and women. Another study noticed significant
differences in blood lipid levels between normal weight and overweight women. The amounts
of trans fat used in the different studies were crucial to the outcome.
Conclusions
A consumption that exceeds the recommended intake of rTFA can affect blood lipids since
significant effects on several markers of the blood lipid profile have been observed
(moderate evidence strength +++). The scientific data has however
displayed significantly different results, hence impeding any general scientific conclusion.
Collections
View/ Open
Date
2013-03-08Author
Berg, Sophie
Karlsson, Sara
Keywords
transfetter
blodlipidprofil
Series/Report no.
DIA/V12
Language
swe