Show simple item record

dc.contributor.authorCaesar, Anna
dc.contributor.authorSchönning, Mikaela
dc.date.accessioned2013-03-08T13:45:39Z
dc.date.available2013-03-08T13:45:39Z
dc.date.issued2013-03-08
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/32529
dc.descriptionSahlgrenska Academy at University of Gothenburg Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition Abstract Title: Can a gluten free and casein free diet reduce symptoms in children with Autism Spectrum Disorders? Author: Anna Caesar och Mikaela Schönning Supervisor: Heléne Bertéus Forslund Examiner: Anna Winkvist Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS Type of paper: Examination paper, 15 ECTS Date: April 11, 2012 Background: Autism Spectrum Disorders (ASD) are complex developmental disabilities that cause problems with communication, attention, social interaction and cognitive function. There is no known cure for ASD but many different approaches are used to treat the symptoms of the disorders. Children with ASD have higher levels of peptides from gluten and casein in their urine, compared to other children, and there are theories that these proteins may contribute to and worsen the symptoms of ASD. Objective: The purpose of this review was to determine whether a diet free from gluten and casein could reduce symptoms and/or improve the conditions of children with autism spectrum disorders. Search strategy: A search for studies on the subject have been done in the data bases PubMed and Scopus between the 15th and 19th of February, 2012. The key words used were: ”autism gluten casein”, ”autism diet”, and ”autism gluten free NOT review”. Selection criteria: Inclusion criteria was that the articles had to be randomized controlled trials or clinical trials, with children 0-18 years with autism spectrum disorders as participants, have one control and one diet (gluten and casein free) group, and be written in English. Data collection and analysis: Eight articles were found in the search mentioned above and analysed with the template for randomized controlled trials from SBU. Out of these, four medium or high quality articles that met the inclusion criteria were chosen. The results and evidence were compiled with the GRADE evidence form. Main results: There was low evidence for no effect of treatment with a GFCF diet on children with ASD on communication, social interaction and cognitive function, but medium evidence for a positive effect of the diet on attention. Conclusions: A gluten free and casein free diet can possibly improve some of the symptoms in children with ASD, but the evidence is too low to make a general recommendation.sv
dc.description.abstractSahlgrenska Akademin vid Göteborgs Universitet Avdelningen för Invärtesmedicin och Klinisk Nutrition Sammanfattning Titel: Kan en glutenfri och kaseinfri diet minska symptom hos barn med Autismspektrumtillstånd? Författare: Anna Caesar och Mikaela Schönning Handledare: Heléne Bertéus Forslund Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2012-04-11 Bakgrund: Autismspektrumtillstånd är en samling komplexa tillstånd som orsakar problem med bland annat kommunikation, uppmärksamhet, social interaktion och kognitiv funktion. Det finns idag inget känt botemedel, men det finns olika metoder för att minska symptomen. Barn med autismspektrumtillstånd har påvisat högre nivåer än andra barn av protein från gluten och kasein i urinen och det finns teorier om att dessa proteiner kan bidra och förvärrar en del av symptombilden. Syfte: Syftet med denna översiktsartikel är att fastställa om en gluten- och kaseinfri diet kan reducera symptom och/eller förbättra sjukdomstillståndet hos barn med autismspektrumtillstånd. Sökväg: Sökningar gjordes på databaserna PubMed och Scopus mellan den 15 och 19 februari 2012 för att hitta artiklar om ämnet. Sökord som användes var ”autism gluten casein”, ”autism diet”, och ”autism gluten free NOT review”. Urvalskriterier: Inklusionskriterierna var randomiserad kontrollerad prövning eller klinisk prövning, utförd på barn 0-18 år med autismspektrumtillstånd, ha en gluten- och kaseinfri dietgrupp och en kontrollgrupp, samt vara skriven på engelska. Datainsamling och analys: Åtta studier valdes ut genom ovan nämnda sökväg och granskades enligt SBUs granskningsmall för randomiserad kontrollerad prövning. Av dessa valdes fyra medium- eller högkvalitativa studier ut som uppfyllde alla inklusionskriterier. Resultaten och evidensen sammanställdes sedan enligt GRADE-systemet. Resultat: Studierna visar, med låg vetenskaplig evidens, att en gluten- och kaseinfri diet inte ger någon positiv effekt på kommunikation, social interaktion eller kognitiv funktion hos barn med autismspektrumtillstånd. Det finns en måttlig vetenskaplig evidens för att dieten ger en positiv effekt på uppmärksamhet. Slutsats: En gluten- och kaseinfri diet kan möjligtvis förbättra vissa symptom hos barn med autismspektrumtillstånd, men det finns idag en för låg vetenskaplig evidens för att kunna rekommendera dieten till alla barn med diagnosen.sv
dc.language.isoengsv
dc.relation.ispartofseriesDIE/V12sv
dc.subjectgluten-free casein-free dietsv
dc.subjectAutism Stectrum Disorderssv
dc.titleCan a gluten-free and caseinfree diet reduce symptoms in children with Autism Spectrum Disorders?sv
dc.title.alternativeA systematic reviewsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record