Can a gluten-free and caseinfree diet reduce symptoms in children with Autism Spectrum Disorders?
A systematic review
Sammanfattning
Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs Universitet
Avdelningen för Invärtesmedicin och Klinisk Nutrition
Sammanfattning
Titel: Kan en glutenfri och kaseinfri diet minska symptom hos barn med
Autismspektrumtillstånd?
Författare: Anna Caesar och Mikaela Schönning
Handledare: Heléne Bertéus Forslund
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp
Datum: 2012-04-11
Bakgrund: Autismspektrumtillstånd är en samling komplexa tillstånd som orsakar problem
med bland annat kommunikation, uppmärksamhet, social interaktion och kognitiv funktion.
Det finns idag inget känt botemedel, men det finns olika metoder för att minska symptomen.
Barn med autismspektrumtillstånd har påvisat högre nivåer än andra barn av protein från
gluten och kasein i urinen och det finns teorier om att dessa proteiner kan bidra och förvärrar
en del av symptombilden.
Syfte: Syftet med denna översiktsartikel är att fastställa om en gluten- och kaseinfri diet kan
reducera symptom och/eller förbättra sjukdomstillståndet hos barn med
autismspektrumtillstånd.
Sökväg: Sökningar gjordes på databaserna PubMed och Scopus mellan den 15 och 19
februari 2012 för att hitta artiklar om ämnet. Sökord som användes var ”autism gluten
casein”, ”autism diet”, och ”autism gluten free NOT review”.
Urvalskriterier: Inklusionskriterierna var randomiserad kontrollerad prövning eller klinisk
prövning, utförd på barn 0-18 år med autismspektrumtillstånd, ha en gluten- och kaseinfri
dietgrupp och en kontrollgrupp, samt vara skriven på engelska.
Datainsamling och analys: Åtta studier valdes ut genom ovan nämnda sökväg och
granskades enligt SBUs granskningsmall för randomiserad kontrollerad prövning. Av dessa
valdes fyra medium- eller högkvalitativa studier ut som uppfyllde alla inklusionskriterier.
Resultaten och evidensen sammanställdes sedan enligt GRADE-systemet.
Resultat: Studierna visar, med låg vetenskaplig evidens, att en gluten- och kaseinfri diet inte
ger någon positiv effekt på kommunikation, social interaktion eller kognitiv funktion hos
barn med autismspektrumtillstånd. Det finns en måttlig vetenskaplig evidens för att dieten ger
en positiv effekt på uppmärksamhet.
Slutsats: En gluten- och kaseinfri diet kan möjligtvis förbättra vissa symptom hos barn med
autismspektrumtillstånd, men det finns idag en för låg vetenskaplig evidens för att kunna
rekommendera dieten till alla barn med diagnosen.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: Can a gluten free and casein free diet reduce symptoms in children
with Autism Spectrum Disorders?
Author: Anna Caesar och Mikaela Schönning
Supervisor: Heléne Bertéus Forslund
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 ECTS
Date: April 11, 2012
Background: Autism Spectrum Disorders (ASD) are complex developmental disabilities that
cause problems with communication, attention, social interaction and cognitive function.
There is no known cure for ASD but many different approaches are used to treat the
symptoms of the disorders. Children with ASD have higher levels of peptides from gluten
and casein in their urine, compared to other children, and there are theories that these proteins
may contribute to and worsen the symptoms of ASD.
Objective: The purpose of this review was to determine whether a diet free from gluten and
casein could reduce symptoms and/or improve the conditions of children with autism
spectrum disorders.
Search strategy: A search for studies on the subject have been done in the data bases PubMed
and Scopus between the 15th and 19th of February, 2012. The key words used were: ”autism
gluten casein”, ”autism diet”, and ”autism gluten free NOT review”.
Selection criteria: Inclusion criteria was that the articles had to be randomized controlled
trials or clinical trials, with children 0-18 years with autism spectrum disorders as
participants, have one control and one diet (gluten and casein free) group, and be written in
English.
Data collection and analysis: Eight articles were found in the search mentioned above and
analysed with the template for randomized controlled trials from SBU. Out of these, four
medium or high quality articles that met the inclusion criteria were chosen. The results and
evidence were compiled with the GRADE evidence form.
Main results: There was low evidence for no effect of treatment with a GFCF diet on
children with ASD on communication, social interaction and cognitive function, but medium
evidence for a positive effect of the diet on attention.
Conclusions: A gluten free and casein free diet can possibly improve some of the symptoms
in children with ASD, but the evidence is too low to make a general recommendation.
Samlingar
Fil(er)
Datum
2013-03-08Författare
Caesar, Anna
Schönning, Mikaela
Nyckelord
gluten-free casein-free diet
Autism Stectrum Disorders
Serie/rapportnr.
DIE/V12
Språk
eng