• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Institute of Medicine / Institutionen för medicin
  • Kandidatuppsatser, Dietistprogrammet
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Institute of Medicine / Institutionen för medicin
  • Kandidatuppsatser, Dietistprogrammet
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kan supplementering med omega-3 under graviditet påverka allergiprevalens hos barn?

Abstract
Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Kan supplementering med omega-3 under graviditet påverka allergiprevalens hos barn? Författare: Peter Eliasson, Anna Rahm Handledare: Lena Hulthén Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2012-04-12 Bakgrund Sambandet mellan ett högt intag av fisk under graviditet och lägre prevalens av allergi hos barn har kunnat visas i epidemiologisk forskning. Teorin är att allergiutveckling startar redan under fosterstadiet och den gravida kvinnans kost har i studier visats ha betydelse. Forskning på ämnet är svår att bedriva då både genetiska och miljörelaterade faktorer inverkar. Syfte Att sammanställa och bedöma de studier som finns inom området och på så sätt tydliggöra om det finns ett samband mellan omega-3 supplementering till gravida kvinnor och allergiutveckling hos barn. Sökväg En systematisk artikelsökning genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. Sökord som användes var bland annat ”omega 3”, ”supplement”, ”pregnancy” och ”allergy”. Urvalskriterier Humana RCT med effektmåttet allergi där interventionen är supplementering med omega-3 till gravida. Interventionen ska vara minst tio veckor och upphöra vid förlossning. Datainsamling och analys Tre artiklar valdes ut och ligger till grund för denna översiktsartikel. Dessa artiklar granskades enligt SBUs mall för kvalitetsgranskning av RCT och evidensstyrkan bedömdes enligt GRADE. Resultat Ingen studie visade skyddande effekt av omega-3 supplementering för total allergiförekomst men en studie fann signifikant lägre prevalens av äggallergi och en annan studie visade signifikant lägre förekomst av svår eksem. Slutsats Omega-3 supplementering till gravida kvinnor kunde, med måttlig evidens, inte visas skydda mot allergi hos barn. Evidensen för att supplementering kan minska prevalensen av äggallergi är också måttlig medan evidensen för en minskad omfattning av eksem är låg.
Degree
Student essay
Other description
Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg Department of Internal Medicin and Clinical Nutrition Abstract Title: Does supplementation of omega-3 during pregnancy affect prevalence of allergy in infants and children? Author: Peter Eliasson, Anna Rahm Supervisor: Lena Hulthén Examiner: Anna Winkvist Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS Type of paper: Examination paper, 15 ECTS Date: 2012-04-12 Background Epidemiologic research has shown an association between a high intake of fish and allergy. The underlying theory is that allergy develops already at a prenatal stage and food intake during pregnancy has been shown to be significant. Conducting research on allergy is problematic since it has genetic, as well as enviromental, determinants. Objective This thesis attempts to conclude and evaluate research on a connection between supplementation of omega-3 during pregnancy and allergic outcomes in infants and children. Search strategy The literature search was conducted in the databases PubMed and Scopus. Among the keywords chosen were omega 3, supplement, pregnancy and allergy. Selection criteria Human RCT, that measured allergy, where the intervention consisted of supplementation with omega-3 for at least ten weeks during pregnancy and ceased at birth. Data collection and analysis Three articles were chosen for this thesis. The articles were examined using templates from SBU and the quality of evidence was evaluated according to GRADE. Main results None of the articles showed a protective effect on allergic outcome but in one of the studies there was significant reduction in eggallergy and another showed significant lower occurrence of severe eczema. Conclusions Supplementation with omega-3 during pregnancy does not occur to have an protective effect on allergic outcome in infants and childen but the evidence for this is considered to be moderate. A reduction in eggallergy by supplementation is also considered to be moderate while an reduction in the severity of eczema is low.
URI
http://hdl.handle.net/2077/32532
Collections
  • Kandidatuppsatser, Dietistprogrammet
View/Open
Main article (204.7Kb)
Date
2013-03-08
Author
Eliasson, Peter
Rahm, Anna
Keywords
omega-3
graviditet allergiprevalens
Series/Report no.
DIE/V12
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV