Påverkar kaffekonsumtion risken för stroke?
En systematisk översiktsartikel
Sammanfattning
Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: Påverkar kaffekonsumtion risken för stroke?
Författare: Jenny Käll
Handledare: Heléne Bertéus Forslund
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp
Datum: 2012-05-22
___________________________________________________________________________
Bakgrund: Den utbredda konsumtionen av kaffe världen över gör denna dryck intressant att studera ur ett folkhälsoperspektiv. Även små hälsoeffekter kan vara av betydelse för hela populationen. Strokepatienter kräver flest antal vårddagar på sjukhus och sjukhem än någon annan somatisk sjukdomsgrupp. Riskfaktorer för utveckling av stroke är bland annat rökning, högt alkoholintag, hypertension och diabetes. Kaffekonsumtion skulle kunna påverka incidens av stroke bland annat genom dess innehåll av antioxidanter och påverkan på insulinkänsligheten.
Syfte: Att kartlägga sambandet mellan kaffekonsumtion och risken för stroke.
Sökväg: Databaserna PubMed, Scopus och Cochrane användes för litteraturundersökning. Sökorden var (coffee AND stroke) AND (risk OR incidence) och “coffee” AND “stroke”.
Urvalskriterier: Svenska/engelska humanstudier på vuxna med RCT- eller kohortdesign inkluderades. Exklusionskriterier var fall-kontrollstudier, studier undersökande sambandet mellan kaffekonsumtion efter insjuknande i stroke, studier endast tillgängliga vid beställning, studier med studiepopulation bestående av en viss riskgrupp för stroke och studier med syfte att studera koffeinets påverkan på risken för stroke.
Datainsamling och analys: Artiklar samlades in efter urvalskriterierna. För kvalitetgranskning lästes fulltext av de utvalda artiklarna. SBUs ’Granskningsmall för kohortstudier med kontrollgrupp’ användes som hjälp för gradering av studierna och för evidenssummering användes Göteborgs Universitets ’Sammanfattande Evidensformulär’ baserat på GRADE.
Resultat: Sju prospektiva kohortstudier uppfyllde urvalskriterierna. Två studier utförda på kvinnor tyder på att kaffekonsumtion måttligt minskar risken för stroke jämfört med ingen konsumtion och en studie fann samma samband hos män. Störst minskad risk sågs vid konsumtion av 2-4 koppar kaffe per dag. Fyra av de sju studierna visade inget samband mellan kaffekonsumtion och risk för stroke.
Slutsats: En viss minskad risk att drabbas av stroke förekommer vid en konsumtion av kaffe jämfört med ingen kaffekonsumtion. Evidensstyrkan är låg till mycket låg och sambandet sågs framför allt hos kvinnor.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg
Department of Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: Does coffee consumption affect the risk of stroke?
Author: Jenny Käll
Supervisor: Heléne Bertéus Forslund
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: May 22, 2012
___________________________________________________________________________
Background: The widespread consumption of coffee worldwide makes this drink interesting to study from a public health perspective. Even minor health effects may be important for the whole population. Stroke patients require the largest number of days spent in hospitals and nursing homes than any other medical condition group. Risk factors for stroke include smoking, high alcohol intake, physical inactivity, hypertension, hypercholesterolemia, high waist-hip ratio and diabetes. Coffee consumption could affect the incidence of stroke, among others because of its content of antioxidants and effects on insulin sensitivity.
Objective: To identify the association between coffee consumption and the risk of stroke.
Search strategy: The search engines PubMed, Scopus and Cochrane was used for collection of articles. Search terms were (coffee AND stroke) AND (risk OR incidence) and “coffee” AND “stroke”.
Selection criteria: Included were human studies in Swedish/English studying adults in RCT or cohort design and examine the relationship between coffee consumption and stroke. Excluded were case-control studies, studies investigating the relationship between coffee consumption after onset of stroke, studies only available when ordering, studies with the study population consisting of a particular risk group for stroke, and studies in order to study the influence of caffeine on the risk of stroke.
Data collection and analysis: Articles were collected using the selection criteria. Full text was read for quality-review of the articles. SBU 'Granskningsmall för kohortstudier med kontrollgrupp' was used as a help for grading the studies and for summation of the evidence was Gothenburg University 'Sammanfattande Evidensformulär' based on GRADE used.
Main results: Seven prospective cohort studies met the selection criteria. Two studies designed for women suggest that moderate coffee consumption reduces the risk of stroke compared to no consumption and one study found the same association in men. The greatest reduction in risk was observed for consumption of 2-4 cups of coffee per day. Four of the seven studies showed no association between coffee consumption and stroke risk.
Conclusions: A certain reduction in the risk of stroke occurs at a consumption of coffee compared to no coffee consumption. The strength of evidence is low to very low and the association was in particular seen in women.
Samlingar
Fil(er)
Datum
2013-03-08Författare
Käll, Jenny
Nyckelord
kaffekonsumtion
stroke
Serie/rapportnr.
DIE/V12
Språk
swe