Vad har du lärt dig om andra världskriget? En språklig analys av läromedel i historia
Abstract
Den här uppsatsen består i en språklig analys av tre gymnasieläromedel i historia från 1967, 1992 och 2007. Målet har varit att studera faktorer som gör en text mer lättläst för elever och hur väl dessa skrivråd tillämpas av läromedelsförfattare, samt om det skett någon förändring över tid i skrivandet. Faktorer som har analyserats har varit meningslängd, satskonnektioner, röst, makrotema/mikrotema (koppling mellan huvudtema, mellanrubriker, olika stycken och texten som helhet) och yttre och övergripande strukturer (till exempel bilder, faktarutor och sammanfattningar).
Resultatet har visat att texterna skulle kunna förbättras i flera avseenden gällande till exempel röst, medan de yttre och övergripande strukturerna tillämpats mycket väl. Resultatet har även visat att texterna skiljer sig åt i vissa aspekter, liknar varandra i vissa och att det kan vara svårt att se någon särskild förändring över tid.
I det stora hela har jag visserligen nått någon form av resultat, men jag anser att det skulle krävas en bättre anpassad teoridel, samt ett mycket större källmaterial för att kunna svara på mina frågeställningar. Arbetet fyller dock fortfarande en funktion i min kommande lärarroll, inte minst på grund av den fördjupning jag har fått i vad som underlättar för elever när det kommer till läsning av läromedel.
Degree
Student essay
Other description
Interdisciplinärt examensarbete inom lärarutbildningen, 15 hp
Svenska språket, fördjupningskurs LSV410
HT 2012
Handledare: Maja Lindfors Viklund
View/ Open
Date
2013-03-27Author
Landén, Lars
Keywords
textanalys
textriktighet
läsbarhet
Language
swe