Effekten av högt respektive lågt kolhydratintag på prestation vid uthållighetsträning
The effect of a high versus low carbohydrate intake on endurance performance
Abstract
Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: Effekten av högt respektive lågt kolhydratintag på prestation vid
uthållighetsträning.
Författare: Emma Andersson och Josefine Dahlqvist
Handledare: Fredrik Bertz
Examinator: Frode Slinde
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp
Datum: 2013-05-22
Bakgrund
Kolhydrater spelar en central roll i kroppens metabolism vid såväl vila som träning. Under träning är
kolhydrater, bredvid fett, den primära energikällan varför man i många studier intresserat sig för att
undersöka sambandet mellan kolhydratintag via kosten och den fysiska prestationen. Uppfattningen
har länge varit från akademiskt och vetenskapligt håll att idrottare bör inta en majoritet av
energiintaget från kolhydrater och att det därmed skulle hjälpa till att optimera idrottarens prestation.
De senaste åren har trots det intresset för olika typer av lågkolhydratdieter blivit större, även bland
de idrottsaktiva.
Syfte
Att undersöka det vetenskapliga underlaget för om ett högre kolhydratintag leder till bättre
prestation vid uthållighetsträning, jämfört med ett lågt kolhydratintag hos vuxna män och kvinnor,
mätt som time to exhaustion, total distance covered och power output/takt. Att med denna kunskap
kunna ge kostråd för träning baserade på det nuvarande forskningsläget, samt identifiera eventuella
behov av ytterligare forskning i denna fråga.
Sökväg
En systematisk litteratursökning genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. Sökord som
användes var bland annat carbohydrate, performance och endurance.
Urvalskriterier
Inklusionskriterier: studier gjorda på vuxna över 18 år, randomiserade kontrollerade studier,
humanstudier samt kostintervention pågående i minst en dag. Exklusionskriterier: studier på annat
språk än engelska och svenska, studier med annan samtidig kostintervention, studier gjorda på
enbart intag av kolhydratlösning precis innan/under träning, koster med ett kolhydratinnehåll mellan
30 E% och 60 E% samt koster med ett kolhydratinnehåll mellan 3 g/kg kroppsvikt och 6 g/kg
kroppsvikt.
Datainsamling och analys
Fyra studier inkluderades och granskades enligt SBU:s ”Granskningsmall för randomiserade
studier”. Därefter utfördes en bedömning av det sammanlagda vetenskapliga underlaget för varje
utvalt effektmått enligt GRADE.
Resultat
I tre av de fyra studierna sågs en signifikant skillnad gällande förbättring av prestation vid
uthållighetsträning efter att ha intagit en högkolhydratdiet jämfört med en lågkolhydratdiet. I en
studie kunde ingen signifikant skillnad uppmätas. Samtliga studier tilldelades en medelhög
studiekvalitet. Evidensgraderingen för det vetenskapliga underlaget för de undersökta effektmåtten
bedömdes som låg (++).
Slutsats
Det tycks finnas en fördel med att äta en högkolhydratkost jämfört med en lågkolhydratkost för att
förbättra prestationen vid uthållighetsträning. Evidensen är dock låg och ytterligare forskning
behövs inom ämnet för att förstärka det nuvarande vetenskapliga underlaget.
Degree
Student essay
Other description
Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: The effect of a high versus low carbohydrate intake on endurance performance
Author: Emma Andersson and Josefine Dahlqvist
Supervisor: Fredrik Bertz
Examiner: Frode Slinde
Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: May 22, 2013
Background
Carbohydrates play a significant role in the human metabolism, especially during training. Many
studies have investigated the effects on different carbohydrate intakes on training performance. The
scientific researchers have met a consensus in the fact that a higher intake of carbohydrates
compared to a lower carbohydrate intake improves athletic performance. Lately, the increased
interest in low carbohydrate diets has despite these recommendations gained followers globally.
Objective
To determine if a higher carbohydrate intake results in a better endurance performance, compared
to a lower carbohydrate intake, for adult males and females, measured as time to exhaustion, total
distance covered and power output/cadence. To be able to give nutrition recommendations to
endurance athletes based on the current scientific evidence and identify if there is need for further
research in this area.
Search strategy
The databases used for the literature search were PubMed and Scopus. The search words that were
used were carbohydrates, performance and endurance, among others.
Selection criteria
Inclusion criteria: studies on adults over 18 years, randomized controlled trials, human studies, and
nutrition interventions lasting at least one day. Exclusion criteria: studies written in other languages
than English or Swedish, other current nutrition intervention, studies made solely on intake of a
glucose solution ingested before or during exercise, diets with carbohydrate contents between
30 E% and 60 E%, and diets with carbohydrate contents between 3 g/kg bodyweight and 6 g/kg
bodyweight.
Data collection and analysis
There were four studies included in this review article. A template from Swedish SBU was used to
examine the articles design, population and results. Another grading template was used to determine
the scientific evidence of each relevant outcome measure.
Main results
There was a significant difference in improved endurance performance after intake of a high
carbohydrate diet compared to a diet low in carbohydrates in three of the studies. One of the studies
showed no significant difference between the two diets. All four studies where given the evidence
grading ”moderate” and the scientific evidence for the selected measure outcomes were each given a
low evidence (++).
Conclusions
It seems that a diet high in carbohydrates compared to a diet low in carbohydrates improves
endurance performance. The evidence is however low and more research is needed to further
confirm these results.
Collections
View/ Open
Date
2013-05-30Author
Andersson, Emma
Dahlqvist, Josefine
Keywords
kolhydratintag
uthållighetsträning
Series/Report no.
DIE/V13
C-Uppsats
Language
swe