Sambandet mellan alkohol och bukfetma
The relation between alcohol and abdominal obesity
Abstract
Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: Sambandet mellan alkohol och bukfetma
Författare: Anna Eriksson och Karin Edenholm
Handledare: Fredrik Bertz
Examinator: Ingrid Larsson
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp
Datum: 2013-05-30
Bakgrund: Bukfetma är en del av det metabola syndromet som i sin tur har en prevalens på
20-25 % i hela världen. Problematiken med bukfetma är ansamlingen av visceralt fett som är
en stor bidragande riskfaktor till hjärt- och kärlsjukdom. Alkohol påverkar dels kroppen
metabolt men kan också leda till ökat energiintag, och dessa båda faktorer kan leda till ökad
ansamling av visceralt fett. Trots detta finns det studier som visat att måttligt intag av alkohol
är bra för hälsan. Bilden kompliceras ytterligare av att olika studier har visat motstridiga
resultat rörande kopplingen mellan alkohol, olika typer av alkohol och mått på bukfetma.
Syfte: Syftet med denna artikelgranskning är att undersöka det vetenskapliga underlaget för
om alkoholintag är associerat med ackumulation av visceralt fett, mätt som midjeomfång
(WC) och midje-höft-kvot (WHR).
Sökväg: De databaser som användes i litteratursökningen var PubMed och Scopus. De
söksträngar som användes var”(spirits OR beer OR wine) AND (waist circumference OR
waist hip ratio)” och “alcohol drinking pattern AND (waist circumference OR waist hip
ratio)”.
Urvalskriterier: Studier inkluderades som tittat på alkoholintag och WC eller WHR samt
justerat för confounders.
Datainsamling och analys: Fem studier matchade inklusionskraven. Dessa bedömdes ha låg
studiekvalitet. Slutsatser evidensgraderades enligt GRADE med avseende på effektmåtten
WC och WHR.
Resultat: Positiva linjära eller j-formade samband mellan alkohol och WC och/eller WHR
sågs i fyra av fem granskade studier. Inga enhetliga resultat gällande alkoholsort fanns.
Slutsats: I nuläget finns det inte evidens för att göra ändringar i Nordic Nutrition
Recommendations gällande alkohol. Det vetenskapliga underlaget är för litet och mer
forskning inom området krävs.
Degree
Student essay
Other description
Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: The relation between alcohol and abdominal obesity
Author: Anna Eriksson och Karin Edenholm
Supervisor: Fredrik Bertz
Examiner: Ingrid Larsson
Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: May 30, 2013
Background: Abdominal obesity is a part of the metabolic syndrome, which has a worldwide
prevalence of 20-25 %. The problem with abdominal obesity is the accumulation of visceral
adipose tissue, which is an important risk factor for cardiovascular disease. Alcohol has
effects on metabolism, and can also lead to an increase in total energy intake; these two
factors can lead to an increase in accumulation of visceral fat. Besides this there are studies
that show that a moderate alcohol intake could be good for your health. The context gets more
complicated since different studies have shown contradictory results concerning the
association between alcohol, different types of alcoholic beverages and measurements of
abdominal fat.
Objective: The objective of this article review is to assess the evidence of whether alcohol
intake is associated with accumulation of visceral adipose tissue, using the measurements
waist circumference (WC) and waist-hip ratio (WHR).
Search strategy: The databases used in the literature study were PubMed and Scopus. The
search strings were ”(spirits OR beer OR wine) AND (waist circumference OR waist hip
ratio)” and “alcohol drinking pattern AND (waist circumference OR waist hip ratio)”.
Selection criteria: Studies which investigated alcohol intake and WC or WHR and also made
adjustments for confounders were included.
Data collection and analysis: Five studies matched the inclusion criteria. They were all
estimated to be of low study quality. The conclusions were graded according to GRADE on
the endpoints of WC and WHR.
Main results: Positive linear or j-shaped correlations between alcohol and WC and/or WHR
were seen in four of the five studies. Considering type of alcoholic beverage, the results were
heterogeneous.
Conclusions: As of today there is no evidence for making changes in the Nordic Nutrition
Recommendations concerning alcohol. The scientific basis is insufficient and more research
in this area is needed.
Collections
View/ Open
Date
2013-05-31Author
Eriksson, Anna
Edenholm, Karin
Keywords
alkohol
bukfetma
Series/Report no.
DIE/V13
C-Uppsats
Language
swe