Hur påverkas humankapitalet av migrationen mellan länderna i Nord? - En studien av fenomenen brain drain och brain gain i Ungern.
Sammanfattning
Brain drain innebär förlorat humankapital till följd av migration och förknippas oftast med högutbildade medborgares flytt till utlandet. Brain gain innebär å andra sidan ökat humankapital, antingen till följd av att migranter flyttar tillbaka till sina ursprungsländer eller genom ökade incitament för att utbilda sig på grund av migrationsmöjligheter. Syftet med uppsatsen var att undersöka hur den lagändring som trätt i kraft i Ungern, för att förhindra migration av välutbildad arbetskraft, påverkar humankapitalet i landet. Uppsatsen begränsades till att enbart innefatta läkare.
För att genomföra undersökningen användes data från olika databaser samt andra forskningsrapporter och kompletterande källor. Materialet analyserades med hjälp av teorier kring löneutjämning samt neoklassisk teori rörande nyttomaximering och inkomstfördelning. Resultatet visar att det råder läkarbrist i Ungern, att läkarlönerna är låga och arbetsvillkoren dåliga. Huruvida lagändringen kommer att leda till ökat humankapital eller ej är svårt att säga. Incitamenten för att utbilda sig minskar i och med att den förväntade avkastningen på utbildning blir lägre när migrationsmöjligheterna minskar. Samtidigt är antalet statligt finansierade utbildningsplatser begränsade och åtråvärda vilket innebär att folk troligen kommer att fortsätta att söka sig till utbildning. Därmed finns det indikationer som tyder på att humankapitalet i form av läkare kommer att öka i Ungern när de nyutexaminerade tvingas att arbeta en period inom landet.
Examinationsnivå
Student essay
Samlingar
Fil(er)
Datum
2013-06-14Författare
Ekelöf, Maja-Malin
Pedersen, Amanda
Nyckelord
Ungern
läkare
humankapital
migration
brain drain
brain gain
feedback-effekter
incitament
nyttomaximering
Serie/rapportnr.
201306:142
Uppsats
Språk
swe