• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Anställningsbar för chefsposition efter restaurangmanagerutbildning?

Rekryterare inom restaurangbranschens uppfattning

Abstract
Anställningsbarhet är ett ord som har börjat användas allt mer i diskussioner om hur människor ska rustas inför arbetsmarknaden. Studier har visat att priset på varan är det främsta konkurrensmedlet inom restaurangbranschen vilket i sin tur leder till låga kompetenskrav på anställda. De som utbildat sig inom området söker sig till andra branscher och de som jobbar inom den saknar utbildning. Syftet med denna undersökning är att se vad rekryterare på marknaden söker för kompetens till chefspositionerna inom restaurangbranschen. Samt att undersöka vad det är som gör en student anställningsbar efter restaurangmanagerprogrammet vid Institutionen för kost och idrottsvetenskap i Göteborg. Begreppet anställningsbarhet är den teoretiska referensram undersökningen bygger på tillsammans med författarens förståelse för branschen. Anställningsbarhet är ett komplext begrepp men som i denna undersökning intar en utgångspunkt från en organisationsnivå, alltså undersöker hur företag ser på universitetsutbildade individers anställningsbarhet. Studien har ett induktivt angreppssätt med en hermeneutisk tolkning av tio kvalitativa djupintervjuer från restaurangbranschens olika kategorier. Urvalet kom att bli en blandning av slumpmässigt och bekvämlighetsval. Kriterierna för urvalet var personer med rekryteringsansvar på företag där mellanchefspositioner fanns. Resultat visar att utbildning har väldigt liten eller ingen betydelse för anställningsbarheten kopplat till chefspositioner inom restaurangbranschen. Fallenheten för tjänsten och personen i fråga är det som har mest betydelse för en chefspost enligt de medverkande respondenterna. Restaurangmanagerprogrammet vid IKI är av intresse för respondenterna och utbildningen innefattar det som efterfrågas av rekryteringsansvariga inom restaurangbranschen. Utbildningen är dock inte mycket värd utan kombinerad arbetslivserfarenhet som övervägande är av störst betydelse.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/33044
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_33044_1.pdf (581.3Kb)
Date
2013-06-19
Author
Rostedt, Catharina
Keywords
anställningsbarhet
rekrytering
anställningsrestaurangmanager
Series/Report no.
Restaurangmanagerprogrammet
Vt 2013
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV