• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Anställningsbar för chefsposition efter restaurangmanagerutbildning?

Rekryterare inom restaurangbranschens uppfattning

Sammanfattning
Anställningsbarhet är ett ord som har börjat användas allt mer i diskussioner om hur människor ska rustas inför arbetsmarknaden. Studier har visat att priset på varan är det främsta konkurrensmedlet inom restaurangbranschen vilket i sin tur leder till låga kompetenskrav på anställda. De som utbildat sig inom området söker sig till andra branscher och de som jobbar inom den saknar utbildning. Syftet med denna undersökning är att se vad rekryterare på marknaden söker för kompetens till chefspositionerna inom restaurangbranschen. Samt att undersöka vad det är som gör en student anställningsbar efter restaurangmanagerprogrammet vid Institutionen för kost och idrottsvetenskap i Göteborg. Begreppet anställningsbarhet är den teoretiska referensram undersökningen bygger på tillsammans med författarens förståelse för branschen. Anställningsbarhet är ett komplext begrepp men som i denna undersökning intar en utgångspunkt från en organisationsnivå, alltså undersöker hur företag ser på universitetsutbildade individers anställningsbarhet. Studien har ett induktivt angreppssätt med en hermeneutisk tolkning av tio kvalitativa djupintervjuer från restaurangbranschens olika kategorier. Urvalet kom att bli en blandning av slumpmässigt och bekvämlighetsval. Kriterierna för urvalet var personer med rekryteringsansvar på företag där mellanchefspositioner fanns. Resultat visar att utbildning har väldigt liten eller ingen betydelse för anställningsbarheten kopplat till chefspositioner inom restaurangbranschen. Fallenheten för tjänsten och personen i fråga är det som har mest betydelse för en chefspost enligt de medverkande respondenterna. Restaurangmanagerprogrammet vid IKI är av intresse för respondenterna och utbildningen innefattar det som efterfrågas av rekryteringsansvariga inom restaurangbranschen. Utbildningen är dock inte mycket värd utan kombinerad arbetslivserfarenhet som övervägande är av störst betydelse.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/33044
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_33044_1.pdf (581.3Kb)
Datum
2013-06-19
Författare
Rostedt, Catharina
Nyckelord
anställningsbarhet
rekrytering
anställningsrestaurangmanager
Serie/rapportnr.
Restaurangmanagerprogrammet
Vt 2013
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV