dc.contributor.author | Claesson, Lina | |
dc.contributor.author | Ekbrand, Emma | |
dc.date.accessioned | 2013-06-19T10:38:56Z | |
dc.date.available | 2013-06-19T10:38:56Z | |
dc.date.issued | 2013-06-19 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/33045 | |
dc.description.abstract | Det finns många aspekter som påverkar människors matval. Smak och preferenser är endast några av flera aspekter som styr vad vi äter. Kultur, samhälle, familj, vänner och ekonomi är några av de saker som spelar in när vi väljer mat. Därmed medför själva matvalet en identi- tetsaspekt, vi är helt enkelt vad vi äter. Idag har vi via sociala medier stora möjligheter att dela med oss av våra åsikter och visa glimtar av vår tillvaro för vår omgivning och mat är ett van- ligt återkommande ämne i blogginlägg och ett motiv för bilder. Den här studien syftar till att iaktta dels vad matintresse grundas i, hur identitet förmedlas genom mat samt vad det innebär att använda sociala medier kopplat till matintresse. Metoden för studien har varit en fokus- grupp utförd vid Göteborgs universitet samt två enskilda semistrukturerade intervjuer för- lagda utanför universitetet. Resultatet i vår undersökning visar på att förhållandet mellan mat och identitet är komplext och svårdefinierat. Matintresset formas redan i uppväxtåren och på- verkas ständigt av vår omgivning, men en stor del växer fram genom senare val och ställ- ningstaganden. Genom våra val visar vi vilka vi är och på det sättet blir mat ett uttryck för identitet. Mat är även en plattform att utgå från i kontaktsökande med andra, via ett gemen- samt matintresse kan man såväl påverka samt få bekräftelse från sin omgivning. Sociala me- dier är ett effektivt och användbart redskap att uttrycka matintresse med. Dels bidrar det till
att användarna snabbt och smidigt får ut den information de önskar till omvärlden dels att in- formation de själva vill åt endast är ett klick bort. Därigenom blir mat såväl ett sätt att för- medla en persons identitet som ett sätt att kommunicera med likasinnade. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Restaurangmanagerprogrammet | sv |
dc.relation.ispartofseries | Vt 2013 | sv |
dc.subject | Identitet | sv |
dc.subject | matintresse | sv |
dc.subject | sociala medier | sv |
dc.title | Den moderna matnörden | sv |
dc.title.alternative | En spegling av matintresse på sociala medier | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |