Show simple item record

dc.contributor.authorKörner, Anna
dc.contributor.authorLindvall, Elin
dc.date.accessioned2013-06-24T12:15:50Z
dc.date.available2013-06-24T12:15:50Z
dc.date.issued2013-06-24
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/33088
dc.description.abstractMed vetskap om barns låga intag av grönsaker bygger denna studie på att ta reda på barns inställningar till grönsaker och samtidigt undersöka serveringsformens betydelse. Vi vill också knyta an till förskolans roll som förebild för barns framtida kostvanor och hur planering kring måltiden kan göras för att inverka positivt. Syftet med studien är att utforska förskolebarns inställningar till olika grönsaker samt serveringsformens betydelse för deras val. Frågeställningar • Vad har förskolebarn för olika inställningar om grönsaker? • Hur resonerar barnen kring serveringsformen när de väljer grönsaker? • Hur reagerar barnen vid introduktion av nya grönsaker? • Hur påverkas barnen av andra i sin omgivning i sina inställningar och val? • Var äter barnen främst olika sorters grönsaker? Studien har en utforskande design där den kvalitativa metoden fokusgruppsintervjuer har använts. Målgruppen är 5-6 åringar och totalt tre fokusgrupper har genomförts med vardera fyra barn. Metoden består av två delar, en intervjudel som sedan kompletterats med en observerande del där barnen fick provsmaka grönsaker från en buffé. Fem olika grönsaker serverades och varje grönsak skars på tre olika sätt. Genom ljud- och videoupptagning gavs möjlighet att ta del av både verbala och ickeverbala företeelser. Barnen hade en generellt positiv inställning till grönsaker och tyckte att det var gott. Serveringsformen konstaterades ha betydelse och grönsakernas olika egenskaper beroende på dess storlek och form diskuterades. Kompisars val samt information om obekanta grönsaker ökade viljan att prova. Studien visade även att barnen främst äter och introduceras till nya grönsaker på förskolan.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogrammetsv
dc.relation.ispartofseriesVt 2013sv
dc.subjectbarnsv
dc.subjectgrönsakersv
dc.subjectinställningarsv
dc.subjectserveringsformsv
dc.titleJag tänker bara på gurkasv
dc.title.alternativeEn kvalitativ studie om förskolebarns inställningar till och tankar om grönsaker i olika serveringsformersv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record