• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bra mat i skolan

En intervjustudie om hur de ansvariga för skollunchen i en kommun arbetar med och följer råden ”Bra mat i skolan”.

Sammanfattning
Skolan, med skolmaten som instrument, har en enastående möjlighet att i positiv riktning främja goda matvanor hos eleverna. De ansvariga för skolmaten i kommunen bör därför arbeta aktivt med de råd och rekommendationer som finns för bra mat i skolan. Syftet med studien är att belysa vilken syn de ansvariga för skollunchen i en kommun har på råden ”Bra mat i skolan” och hur de följs. Fokus ligger på skolmåltidens betydelse, vilka styrdokument som finns och hur de följs, den pedagogiska måltiden samt matsalsmiljön. Den genomfördes med kvalitativa intervjuer av kommunens kostchef och rektorer i grundskolan. Resultatet visar att råden ”Bra mat i skolan” följs i stor utsträckning av kostchefen vid inköp och planering av skollunchen. Däremot följs de inte i lika stor utsträckning när det gäller den delen som rektorerna ansvar för med bland annat matsalsmiljön och pedagogiska måltider. För övrigt saknas tydliga dokument om ansvars- och arbetsfördelningen av skollunchen i kommunen samt ett fungerande uppföljnings- system. Med tanke på skollunchens viktiga betydelse för eleverna både ur inlärnings- och näringssynpunkt bör den få en högre prioritet på rektorernas agenda. Rektorerna och pedagogerna behöver få ökad kunskap om råden och integrera arbetet med skollunchen i utbildningen för att kunna förmedla goda matvanor på ett hälsofrämjande sätt.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/33172
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_33172_1.pdf (653.9Kb)
Datum
2013-06-25
Författare
Gunnberg, Magdalena
Nyckelord
matsalsmiljö
pedagogiska måltider
riktlinjer
och skollunch
Serie/rapportnr.
Hälsopromotionsprogrammet, kostvetenskap
Vt 2013
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV