Visa enkel post

dc.contributor.authorGunnberg, Magdalena
dc.date.accessioned2013-06-25T16:26:05Z
dc.date.available2013-06-25T16:26:05Z
dc.date.issued2013-06-25
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/33172
dc.description.abstractSkolan, med skolmaten som instrument, har en enastående möjlighet att i positiv riktning främja goda matvanor hos eleverna. De ansvariga för skolmaten i kommunen bör därför arbeta aktivt med de råd och rekommendationer som finns för bra mat i skolan. Syftet med studien är att belysa vilken syn de ansvariga för skollunchen i en kommun har på råden ”Bra mat i skolan” och hur de följs. Fokus ligger på skolmåltidens betydelse, vilka styrdokument som finns och hur de följs, den pedagogiska måltiden samt matsalsmiljön. Den genomfördes med kvalitativa intervjuer av kommunens kostchef och rektorer i grundskolan. Resultatet visar att råden ”Bra mat i skolan” följs i stor utsträckning av kostchefen vid inköp och planering av skollunchen. Däremot följs de inte i lika stor utsträckning när det gäller den delen som rektorerna ansvar för med bland annat matsalsmiljön och pedagogiska måltider. För övrigt saknas tydliga dokument om ansvars- och arbetsfördelningen av skollunchen i kommunen samt ett fungerande uppföljnings- system. Med tanke på skollunchens viktiga betydelse för eleverna både ur inlärnings- och näringssynpunkt bör den få en högre prioritet på rektorernas agenda. Rektorerna och pedagogerna behöver få ökad kunskap om råden och integrera arbetet med skollunchen i utbildningen för att kunna förmedla goda matvanor på ett hälsofrämjande sätt.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesHälsopromotionsprogrammet, kostvetenskapsv
dc.relation.ispartofseriesVt 2013sv
dc.subjectmatsalsmiljösv
dc.subjectpedagogiska måltidersv
dc.subjectriktlinjersv
dc.subjectoch skollunchsv
dc.titleBra mat i skolansv
dc.title.alternativeEn intervjustudie om hur de ansvariga för skollunchen i en kommun arbetar med och följer råden ”Bra mat i skolan”.sv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post