Följsamhet och attityder till checklista vid inläggning av central venös kateter – en utvärdering
Compliance and attitudes to using a checklist when inserting a central venous line
Abstract
Bakgrund
En vårdskada är, enligt Patientsäkerhetslagen SOSFS 2010:659, 2011,‖Lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt dödsfall som hade kunnat undvikas om adekvata åtgärder hade vidtagits vid patientens kontakt med hälso- och sjukvården‖. Den vanligaste vårdskadan är vårdrelaterad infektion. Att systematiskt förbättra rutiner vid inläggning och hantering av centralvenös kateter (CVK) har visat sig vara ett effektivt sätt att förebygga CVK- relaterade infektioner (CRI). Ett förbättringsarbete genomfördes under år 2010 på central intensivvårdsavdelning (CIVA) och neurointensivvårdsavdelning (NIVA) på Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg. Infektionerna har sedan dess halverats varje år och är 2012 nära en nollvision. I samband med projektet infördes en checklista vid CVK- inläggning där en sjuksköterska eller undersköterska observerar en läkare
3
vid CVK- inläggning. Ett gott patientsäkerhetsklimat, dvs en miljö där man öppet kan påminna varandra och i tid rätta till ett fel, anges som en viktig faktor i patientsäkerhetsarbete. Att få en checklista att fungera i ett vårdmoment, utan att friktion uppstår mellan olika personalkategorier, är exempel på en sådan positiv miljö.
Metod och Syfte
Personalens inställning, acceptans och följsamhet är avgörande faktorer för att implementering ska lyckas. En mätning under 2012 visade att följsamheten till användandet av checklistan inte var optimal. För att identifiera eventuella hinder genomfördes en enkätundersökning bland läkare, sjuksköterskor och undersköterskor på kliniken.
Resultat
Resultatet visade att det egentligen inte fanns något motstånd till att använda checklistan och att man tyckte att den är viktigt och förbättrar patientsäkerheten. Däremot fanns en förbättringspotential i kommunikationen mellan de olika professionerna i teamet. En viss kunskap om checklistan saknades varför den ibland prioriterades bort vid akuta situationer och hög arbetsbelastning och observationsmomentet kunde ibland kännas besvärligt.
Nyckelord
Patientsäkerhet, patientsäkerhetskultur, patientsäkerhetsklimat, team, kommunikation, följsamhet, vårdrelaterad infektion, vårdskada, central venös kateter, central venös kateterinfektion, checklista, barriärer, hinder.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2013-06-28Author
Tiger, Maria
Westrin, Heléne
Keywords
patientsäkerhet
patientsäkerhetskultur
patientsäkerhetsklimat
team
kommunikation
följsamhet
vårdrelaterad infektion
vårdskada
central venös kateter
central venös kateterinfektion
checklista
barriärer
hinder
Language
swe