• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kolhydrater i fokus

En kvalitativ studie om hälsomedvetna personers uppfattningar

Abstract
Lågkolhydratsdieter är ett samlingsnamn för flera olika dieter, som förespråkar ett reducerat kolhydratintag. Dessa dieter är ett omtalat ämne som det nu uppstått mycket åsikter och uppfattningar runt och som väckt starka känslor. Lågkolhydratsdieter avviker från de riktlinjer som Livsmedelsverket förespråkar, vilket har orsakat en viss förvirring hos individer med intresse och medvetenhet kring vikt- och träningsresultat. Vårt syfte med studien har varit att undersöka hälsomedvetna individers erfarenheter och uppfattningar runt kolhydrater och lågkolhydratsdieter, samt de källor som ligger till grund för deras uppfattningar. Studien har utförts med hjälp av en kvalitativ forskningsansats. Där åtta semistrukturerade intervjuer har legat till underlag för resultatet. Resultatet visade att respondenterna hade skilda erfarenheter och uppfattningar om lågkolhydratsdieter och kolhydrater. Däremot var dem överens om att kolhydrater är en viktig del i kosten och att den av olika orsaker behövs. Utifrån resultatet har vi dragit slutsatsen att kolhydrater behövs, men att den huvudsakliga kolhydratkällan inte måste bestå av pasta och ris, utan kan istället baseras på grönsaker och fullkornsprodukter.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/33689
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_33689_1.pdf (866.8Kb)
Date
2013-08-20
Author
Hammarström, Malin
Sjöbäck Sundqvist, Alexander
Keywords
kolhydrater
lågkolhydratsdiet
diet
kost
uppfattningar
Series/Report no.
Kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap
VT13
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV