En kommuns broschyr om det goda livet – En analys av Partille kommuns presentationsbroschyr
Sammanfattning
Denna uppsats är en textanalys av Partille kommuns broschyr, Partille – mitt i det goda livet, där attityder och synvinklar analyseras utifrån Ledin (1994), samt Hellspong & Ledin (1997).
I studien undersöks vad för slags bild kommunen väljer att förmedla av Partille och hur avsändaren hanterar de motsättningar som kan finnas inom texten, samt om det kan finnas frågor som avsändaren värderar som särskilt viktiga och hur detta i så fall förs fram. Resultatet visar att broschyren i hög grad förmedlar värderingar, snarare än faktauppgifter, vilket diskuteras vidare i uppsatsens resultatdiskussion.
Uppsatsen visar också att man kan ana en motsättning i broschyren, då det som kommunen trycker på i visionen är närheten till offentlig service, närheten till Göteborgs centrum, samtidigt som man har naturen omkring sig. Kommunen framhäver i broschyren att det byggs många nya bostäder och att vägar som går genom Partille är av godo, men man pratar inte om den natur som tas bort i samband med nybyggnationer. Kommunen bygger då bort den miljö som framhävs i visionen som en del av det goda livet. Att det kan finnas en motsättning i detta väljer kommunen att inte kommentera i broschyren.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
SPECIALARBETE, 7,5 HP
SVENSKA SPRÅKET, FORTSÄTTNINGSKURS 1203
VT 2013
HANDLEDARE: ANDREAS NORD
Fil(er)
Datum
2013-09-13Författare
Svensson, Elin
Nyckelord
textanalys
kommunbroschyr
attityder
synvinklar
Serie/rapportnr.
b-uppsats
Språk
swe