Det individuella livet i en kollektiv miljö - En kvalitativ studie om unga vuxna med funktionsnedsättningars upplevelse av social gemenskap på en gruppbostad
Sammanfattning
Uppsatsen handlar om unga vuxna med funktionsnedsättningar som bor på gruppboende och de möjligheter och hinder de upplever att boendeformen ger för social gemenskap, emotionellt och praktisk stöd och identitetskapande aktiviteter. Studien undersöker också hur de boende på gruppbostäder hanterar de hindren de upplever. Studien består av kvalitativa intervjuer med sex respondenter.
Studien visar att de boende har mycket olika upplevelse av närvaron av de andra grannarna, allt från att se dem som vänner till att inte lägga någon större vikt alls vid dessa relationer. Huvudresultatet är personalen kan fungera både som möjliggörare och hinder för respondenterna att genomföra identitetskapande aktiviteter och att detta beror på hur kommunikationen fungerar mellan boende och personal, och personal och personalgrupp. Vad gäller emotionellt stöd visar studien att de boende kan behöva ge upp behovet av integritet för att få tillgång till emotionellt stöd. Detta beror på att personalen behöver föra vidare information som getts i förtroende av de boende till de andra i personalgruppen. Vad gäller frågeställningen om hur de boende hanterar de upplevde hindrena är det viktigaste resultatet att de boende använder sig av sitt handlingsutrymme för att försöka få kontroll över hindrande situationerna för att därmed uppnå mål de förutsatt sig.
För framtida forskning hade det varit intressant med en större studie av unga vuxna med funktionsnedsättningars upplevelse av handlingsutrymme på gruppbostäder och där undersöka om och hur faktorer som kön, klass, etnicitet och typ av funktionsnedsättning påverkar upplevelsen.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2013-11-08Författare
Larsson, Therese
Nyckelord
Funktionshinder, funktionsnedsättningar, handlingsutrymme, gruppbostad, unga vuxna, ungdomar
Språk
swe