Kan musik främja hälsa? - en litteraturstudie om musikens effekter på välbefinnande
Can Music Improve Health? A Litterature Review On The Effects Of Music On Well-being
Abstract
Bakgrund: Främjandet av hälsa faller inom sjuksköterskans ansvarsområde. Då välbefinnande kan ses som en beståndsdel i hälsa är det sjuksköterskans uppgift att ta reda på vad som bidrar till välbefinnande hos den enskilda patienten. Det finns ett stort intresse för komplementära metoder i hälso- och sjukvård. Musik är ett eget språk som kan underlätta kommunikation och skapa känsla av tillhörighet. Upplevelsen av musik är individuell och musikterapi skulle genom sin lugnande effekt kunna verka som ytterligare en metod vid behandling av sjukdom hos många människor.
Syfte: Syftet med föreliggande arbete är att belysa effekter av musik som komplementär metod i omvårdnad.
Metod: Som metod har en litteraturstudie genomförts där båda författarna gemensamt granskat kvantitativa artiklar som berör ämnet musik som komplementär metod. Analysen har gjorts utifrån en modell som hjälpmedel och gav upphov till teman som alla kan relateras till begreppet välbefinnande.
Resultat: Resultatet beskriver de effekter som musiklyssning har på fyra huvudsymtom vilka alla inverkar på en människas välbefinnande. Dessa symtom var smärta, depression, ångest och sömn. Vad som tydligt framkom i de olika studierna var att musik överlag hade en positiv effekt på dessa olika tillstånd.
Slutsats: Musik tycks vara lämplig att applicera som komplementär metod för lindring av symtom hos många olika sjukdomsgrupper. Musiken kan fungera som ett medel för att öka välbefinnande och därmed främja hälsa. Ett viktigt fynd är, enligt ett fåtal studier, att även vila har likartade positiva effekter.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2014-04-28Author
Eliasson, Amanda
Eriksson, Hanna
Language
swe