• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Matkassens påverkan i vardagslivet

- ett hushåll i fokus

Sammanfattning
Syftet med studien är att ta reda på hur det påverkar alla medlemmar i ett hushåll att använda sig av en färdig middagslösning där recept och ingredienser till veckans måltider beställs på Internet och levereras hem. Färdiga middagslösningar är en relativt ny typ av tjänst som växt mycket under de senaste åren. De färdiga middagslösningarna har sitt ursprung i att många upplever att de inte hinner planera och handla sina måltider själva. Studien har en deskriptiv design och en kvalitativ metod har använts. Ett hushåll bestående av en man, en kvinna och deras två barn har intervjuats gemensamt i sitt hem. Intervjun spelades in, transkriberades och kategoriserades. De kategorier som framkom ur materialet ligger till grund för resultatet. De färdiga middagslösningarna hade påverkat hushållet på flera sätt. De upplevde att de åt mer varierat och att de sparade tid genom att slippa planera sina måltider själva. En ökad medvetenhet kring ekologiska livsmedel och att äta säsongsbetonat hade också kommit med påverkan från tjänsten. Hushållets matsvinn hade minskat. För att få förståelse för resultatet diskuteras det utifrån Bourdieus teoretiska verktyg habitus och kapital.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/36142
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_36142_1.pdf (706.5Kb)
Datum
2014-06-25
Författare
Ryblom Lindell, Henrietta
Nyckelord
färdiga middagslösningar
vardagsliv
hushåll
måltider
Serie/rapportnr.
Kostekonomprogrammet
VT 14-05
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV