Show simple item record

dc.contributor.authorSundström, Fredrika
dc.date.accessioned2014-06-25T12:12:35Z
dc.date.available2014-06-25T12:12:35Z
dc.date.issued2014-06-25
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/36144
dc.description.abstractI Sverige har personer som är i behov av omfattande stöd i vardagen rätt till assistans, en tjänst som utförs av personliga assistenter. Den vedertagna benämningen av funktionshindrade i behov av assistans är brukare. Det som skiljer yrket personlig assistent från övriga vårdyrken är att det inte krävs en formell yrkesutbildning. Eftersom den personliga assistenten är en del av brukarens privatliv är personkemi och personlig kompetens faktorer som ofta väger tyngre än formell utbildning. Den personliga assistenten assisterar brukaren i de vardagliga sysslorna, vilket innefattar bland annat, planering, matlagning och assistans vid måltider. Den assisterade måltiden är en situation som kan uppfattas på många olika sätt och förmågan att sätta sig in i någon annans livssituation kan inte tas för givet. Syftet med denna studie är att undersöka funktionshindrades och deras assistenters, respektive gode mäns upplevelser och erfarenheter av den assisterade måltiden. Studien utgår från en fenomenologisk forskningsansats, där vald datainsamlingsmetod är semistrukturerade intervjuer. Studiens resultat baseras på intervjuer med fyra personer med funktionshinder, deras personliga assistenter och gode män. Analysen genererade tre teman, känslor, livsaktivitet och omgivningens reaktioner. Studiens resultat implicerar att vidare forskning och utvecklingsarbeten av den assisterade måltiden och funktionshindrades kosthållning bör fokusera mindre på svårigheter och mer på möjligheter. Personalens kompetens avseende kosthållning och nutrition är avgörande för måltidens innehåll, men det krävs också kompetens att presentera och assistera måltiden på ett pedagogiskt och kreativt sätt. Det finns annars en risk för att underminera brukarens status som vuxen individ.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogrammetsv
dc.relation.ispartofseriesVT 14-44sv
dc.subjectDen assisterade måltidensv
dc.subjectfunktionshindradsv
dc.subjectmåltid-känslorsv
dc.subjectmåltid-upplevelsersv
dc.subjectpersonlig assistentsv
dc.titleAtt behöva hjälp för att ätasv
dc.title.alternativeEn studie om upplevelser i samband med assisterade måltidersv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record